Име је препрека за НАТО

Ако Македонија жели да уђе у НАТО, прво мора да реши спор око назива са Грчком, поручио генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен у Скопљу.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен поручио је у Скопљу да Македонија ако жели да уђе у НАТО мора претходно да реши спор са Грчком око свог назива.

"Уколико Македонија жели да уђе у НАТО, позив ће јој бити упућен одмах по решењу проблема са називом. У одређеној фази потребне су храбре стратешке одлуке да би се отворио пут за чланство", рекао је Расмусен после разговора са македонским премијером Николом Груевским.

Расмусен је навео да је дошао у Скопље са три циља: да потврди снажну подршку НАТО евро-атлантској интеграцији Македоније, да говори о процесу Акционог плана за чланство, и о мисији Алијансе у Авганистану у којој и Македонија учествује.

НАТО приоритет за Македонију  

Груевски је поручио да ће Македонија наставити да ради на прикључењу западној војној алијанси, јер је то један од њених приоритета.

Он је додао да ће спор са Грчком бити решен уколико грчка страна покаже добру вољу. "Са наше стране дајемо максимум и од друге стране очекујемо исто", поручио је Груевски.

Расмусен се састао и са лидером албанске партије у власти - Демократске уније за интеграције (ДУИ), Алијем Ахметијем који је тај сусрет оценио као користан.

Ахмети је додао да је са генералним секретаром НАТО разговарао о међуетничким питањима, реформама и примени Охридског споразума.

Он је оценио да је евроинтеграција Македоније важна за мир у држави и да је Расмусен похвалио кораке које је та земља предузела на путу ка НАТО и ЕУ.

Ахмети је додао да Расмусенова посета показује да је НАТО забринут за Македонију и оценио је да је генерални секретар Алијансе "можда могао и раније да дође".

Расмусен се састао и са министром одбране Зораном Коњановим, а током поподнева ће разговарати и са лидером опозиционе Социјалдемократске партије Македоније, Бранком Црвенковским.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара