Преко "мига-29" до звезда

Русија понудила Хрватској да пошаље у свемир њеног космонаута, али само под условом да купи ескадрилу руских борбених ловаца типа “миг-29м/м2”.

Руси у свемир шаљу хрватског астронаута у оквиру "везаног аранжмана", уз продају својих "мигова" Хрватској.

"Желимо Хрватској осигурати обуку једног од њених пилота у свемирском центру у Звезданом граду и првог хрватског астронаута лансирати у свемир", каже у ексклузивној изјави за "Слободну Далмацију" Александер Микхеев, заменик директора "Рособоронеxпорта", највеће руске државне компаније за продају војне технологије и опреме, која је само прошле године зарадила више од осам милијарди долара.

О величини компаније "Рособороноеxпорт" најбоље говоре чињенице да окупља 1500 научноистраживачких института и има представништва у више од 30 земаља широм света, пише лист Слободна Далмација

Стварање хрватског астронаута и улазак Хрватске у клуб земаља које учествују у свемирским летовима и програмима, Русија жели понудити у оквиру програма набавке ескадриле "миг-29м/м2", који су компатибилни са НАТО стандардима.

Обука будућег космонаута би трајала до две године, а вредност је 20 милиона долара, а трошак би покрила руска страна.

Изванредно психофизичко стање основни је предуслов кандидата за астронауте. Отпорност на велика позитивна и негативна убрзања, нагла заустављања, брзе промене висине и параметара као што су притисак, температура, или влажност, као и истовремено неометано функционисање менталног склопа уз правилан рад срца - императив је постављен пред будуће астронауте.

Космонаути углавном долазе из редова пилота борбених млазњака.

Међутим, Микхеев наводи, да ако је реч о посебним мисијама, којима је циљ поправак модула свемирских бродова или истраживање свемира, за хрватског астронаута може се обучити и, инжењер машинства, електротехнике, геологије или метеорологије.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво