Савет безбедности о БиХ

Ситуација у Босни и Херцеговини тема данашње седнице Савета безбедности УН-а. Извештај о ситуацији у тој земљи представиће високи представник међународне заједнице Валентин Инцко.

Високи представник Валентин Инцко представиће извештај о ситуацији у Босни и Херцеговини на данашњој седници Савета безбедности.

На седници у Њујорку, председавајући Председништва БиХ Харис Силајџић представљаће БиХ и учествоваће у отвореној дебати о стању у земљи, у оквиру које ће се обратити делегатима, саопшитила је служба Председништва БиХ за односе с јавношћу.

Члан Председништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић изјавио је јуче да је упутио писмо генералном секретару Уједињених нација Бан Кимуну, у коме је поручио да у БиХ нема јединственог става о Инцковом извештају, као ни о томе ко ће из БиХ говорити о том извештају.

Радмановић је изјавио да ставови које буде износио Силајџић не представаљају званичне ставове БиХ, већ личне ставове једног члана Председништва, представника бошњачког народа. Радмановић је навео и да Инцков извештај садржи низ нетачних оцена о ситуацији у БиХ.

Председавајући Савета министара БиХ Никола Шпирић, такође из Републике Српске, рекао да је у писму које је он, одвојено, упутио Кимуну упозорио да је останак Канцеларије високог представника штетан за БиХ.

Шпирић је оценио да није могуће успоставити "легитиман и трајан напредак све док је земља оптерећена међународним службеником који упорно поступа без икаквог освртања на владавину права".

Амбасадор Инцко ће данас у говору у СБ УН у Њујорку апеловати на власти у БиХ да искористе "могућности створене побољшаним односима у региону како би убрзали напредовање земље у правцу евроатлантских интеграција", наведено је у саопштењу Канцеларије високог представника.

Аустријски дипломата ће се, после обраћања у СБ, састати и са генералним секретаром УН, док ће се у уторак у Вашингтону састати са званичницима Стејт департмента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво