ДПС победио у већини општина

Коалиција за европску Црну Гору коју предводи ДПС, освојила је највише гласова у већини општина Црне Горе у којима су јуче одржани локални избори. Удружена опозиција има већину у Пљевљима и Плужинама. У Подгорици, ДПС неће моћи да формира власт без СДП-а.

На јучерашњим локалним изборима у Црној Гори "Коалиција за европску Црну Гору" коју предводи ДПС, а у којој су још и Либерална и Бошњачка партија, освојила је највише гласова у великој већини општина.

Коалиција "Боља Црна Гора", коју чини 12 опозиционих странака, победила је у Пљевљима и Пужинама.

После ових локалних избора сви поручују да су задовољни: ДПС, који је освојио највише гласова, први пут Удружена опозиција која је сада друга политичка снага у Црној Гори, и СДП који је први пут самостално изашао на изборе и показао да може и без ДПС-а.

Према незваничним резултатима из изборних штабова опозиције, као и Социјалдемократске партије, на узорку већем од 50 одсто, у Подгорици нико није освојио апсолутну већину.

Од 57 места у локалном парламенту Подгорице коалиција око ДПС-а освојила је 28 мандата, опозициона "Боља Црна Гора" 24, а СДП пет мандата.

Носилац листе коалиције окупљене око Демократске партије социјалиста у Подгорици Миомир Мугоша рекао је новинарима да постоји ''одређени договор'' са СДП-ом, постигнут пре избора и да ће се сада видети да ли ће та партија одржати реч.

Оценио је да нема разлога да икога зове на постизборне преговоре и додао да ДПС неће пристати ни на какве уцене или ултиматуме Социјалдемократске партије, нити било које друге странке. Мугоша је најавио да ће на конференцији за новинаре објаснити грађанима какав је предизборни договор био са досадашњим коалиционим партнером.

Актуелни градоначелник није чуо да су из СДП-а понудили и опозиционој коалицији преговоре, али, како је рекао, не смета му то.

''Нека изволе и пробају, зашто да не. То је политичка воља. Нека људи пробају. Свако има право да бира'', рекао је Мугоша, преноси Интернет постал Радио-телевизије Црне Горе.

СДП спреман за преговоре 

Из СДП-а поручују да су спремни да преговарају са свима који поштују њихове програмске принципе.

Носилац листе СДП-а Вујица Лазовић је касно синоћ на конференцији за новинаре рекао да су остварили оно што су и обећали, а то је значајан раст СДП-а.

"Радићемо све у интересу грађана. Кључеви Подгорице и државе Црне Горе су у сигурним рукама, у рукама СДП-а", саопштио је Лазовић.

Небојша Медојевић испред коалијије "Боља Црна Гора" рекао је да се нада да ће СДП одолети притисцима у наредних неколико дана и да ће у интересу грађана Подгорице и Црне Горе да направе савез са партијама које су се доказале као демократске, "које немају везе са корупцијом и организованим криминалом и које имају визију боље европске Подгорице".  

Иако је Изборна комисија саоштила да су избори одржани без већих неправилности, представници уједињене опозиције најављују да ће преиспитати регуларност избора у Подгорици, јер је било како тврде, бројних неправилности попут брисања њихових сигурних бирача из бирачког списка или без икаквог објашњења пребацивање на друго бирачко место.

Коментаришући изјаве опозиционара о нерегуларности из ДПС-а су поручили "да ко губи има право да се љути",

Аналитичари су оценили да су локални избори показали јачање владајуће коалиције на државном нивоу, а победником се може сматрати СДП јер ће од ње зависити начин формирања власти у Подгорици.

Према незваничним резултатима ДПС је највероватније победио у Колашину, Жабљаку, Андријевици, Шавнику, Беранама, Бијелом Пољу, Бару, Даниловграду, Плаву и Рожајама.

Локални избори у Црној Гори одржани су у 14 општина, укључујући и две подгоричке.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво