Додик: Одбијам политику силе

Политичка криза у Босни и Херцеговини не може бити решена притиском Европске уније, навео премијер РС Милорад Додик. Одбијам политику силе и спреман сам да разговарам о свим питањима у вези са БиХ кроз дијалог и компромис, нагласио Додик.

Премијер Републике Српске Милорад Додик изјавио је да политичка криза у Босни и Херцеговини не може бити решена притиском Европске уније.

"Одбијам политику силе и спреман сам да разговарам о свим питањима у вези са БиХ кроз дијалог и компромис", рекао је Додик.

Брисел тражи да Република Српска и Федерација промене устав, како би ојачале централне власти БиХ, што је неопходно да би земља постала чланица ЕУ.

Додик је изјавио да партнери Републике Српске у разговорима о промени устава нису Сједињене Америчке Државе, Европа, Русија или Турска. "Наши партнери су представници Муслимана и Хрвата", рекао је Додик агенцији АФП.

"Ценимо европске интеграције, али унутрашњи односи у БиХ су у нашој надлежности", изјавио је Додик, уз оцену да само искрен дијалог етничких заједница у БиХ "може довести до устава који би осигурао да држава функционише".

"Нисмо спремни да угрозимо нашу аутономију из било ког разлога, а посебно не због централизације Босне", рекао је Додик.

Премијер РС је изјавио да је "повређен" због позива новог шефа британске дипломатије Вилијама Хејга да ЕУ заоштри политику према БиХ и оценио да се ради о кораку уназад.

"Не решавамо тешкоће на тај начин, ни у Босни, нити било где другде. Јасно је да нас сматрају за другоразредни народ који разуме искључиво језик батине", рекао је Додик.

Оценио је да је "ранотежа заснована на два ентитета и три заједнице, са минималним функцијама централних институција, једини ефикасан модел за БиХ".

"Идеја да је потпуна централизација најбоље решење је неприхватљива за нас и увек ћемо је одбијати", изјавио је Додик.

Додик је рекао да је спреман да размотри независност Републике Српске уколико њена аутономија буде угрожена, али је додао да референдум о независности сада није на дневном реду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво