Радмановић о Силајџићу

Председавајући Председништва БиХ Харис Силајџић не предстaвља званичне ставове БиХ, поручио члан Председништва БиХ из РС Небојша Радмановић генералном секретару УН Бан Кимуну уочи сутрашње седнице Савета безбедности.

Члан Председништва Босне и Херцеговине из Републике Српске Небојша Радмановић поручио је данас генералном секретару Уједињених нација Бан Кимуну да у БиХ нема јединственог става о извештају Високог представника поднетом ове седмице, као ни усаглашеног става ко ће из БиХ сутра говорити о том извештају у Савету безбедности УН.

"У том смислу, ставови које буде у свом обраћању износио председавајући Председништва БиХ Харис Силајџић не представљају званичне ставове БиХ него личне ставове једног његовог члана, представника бошњачког народа", навео је Радмановић.

Председништво БиХ на седници у четвртак није могло да се усагласи у вези са дебатом у Савету безбедности УН, па није донесена одлука о одласку председавајућег Председништва БиХ Силајџића у Њујорк, а због тога нема ни платформе за наступ ни усаглашеног говора, јавила је Радио-телевизија РС.

Радмановић је у писму генералном секретару УН навео да је, према Уставу БиХ, Председништво БиХ - састављено од три изабрана представника конститутивних народа Срба, Хрвата и Бошњака - једино надлежно за доношење одлука у области спољне политке путем консензуса, као и да извештај Високог представника Валентина Инцка садржи низ нетачних оцена о ситуацији у БиХ.

Радмановић је раније рекао и да Силајџић током посете Београду, планиране за уторак, не може заступати БиХ у целини, већ само своје ставове, као и да "Истанбулска декларација", коју су потписали високи званичници Турске, БиХ и Србије, "не постоји, нити производи било какво дејство за БиХ, јер га је прихватио Силајџић који није имао сагласност Председништва БиХ".

Председавајући Савета министара БиХ Никола Шпирић такође је упутио писмо генералном секретару УН Бан Кимуну у којем је навео да наставак спољног интервенисања у домаћа политичка питања подрива изградњу консензуса.

Шпирић, још један политичар из РС оценио је да није могуће успоставити "легитиман и трајан напредак, све док је земља оптерећена међународним службеником Инцком који упорно поступа без икаквог освртања на владавину права".

Амбасадор Инцко ће сутра у говору у Савету безбедности УН у Њујорку апеловати на власти у БиХ да искористе "могућности створене побољшаним односима у региону како би убрзали напредовање земље у правцу евроатлантских интеграција".

Инцко ће се, након обраћања у Савету безбедности, састати и са генералним секретаром УН Бан Кимуном, док ће се у уторак у Вашингтону састати са званичницима америчког Стејт департмента.

Инцко, аустријски дипломата, ће на тим састанцима нагласити потребу за даљом и блиско координираном међународном подршком БиХ, наведено је у саопштењу његове канцеларије, које је пренела Радио-телевизија РС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво