ДПС води на локалним изборима

Према резултатима коалиције окупљене око ДПС-а, та групација побеђује у 12 од 14 општина. У Подгорици ниједан од водећих блокова није освојио већину. Опозиција прогласила победу у Пљевљима.

Владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) саопштила је да та коалиција "највероватније" побеђује у 12 од 14 општина Црне Горе у којима су данас одржани избори.

У Подгорици, која чини више од трећине бирачког тела у предности је ДПС, која је према подацима те странке, на основу 30 одсто обрађених бирачких места, освојила 28 од 57 манадата у локалном парламенту.

Према подацима уједињене опозиције, на основу 95 одсто обрађеног бирачког тела у Подгорици, коалиција предвођена ДПС-ом има 27 мандата, опозиција 25, а пет мандата Социјалдемократска партија, која је на изборима у главном граду наступила самостално.

Уједињена опозиција наступила је заједно у 12 од 14 општина. Опозиција је имала парламентарну већину у три мања града - Андријевици, Плужинама и Жабљаку, али је према подацима ДПС задржала власт само у Плужинама. 

Уједињена опозиција је прогласила изборну победу у Пљевљима.

Главни ривали на изборима били су коалиција владајућих Демократске партије социјалиста (ДПС) и Социјалдемократске партије (СДП) које наступају заједно у већини градова и уједињена опозиција састављена од Социјалистичке народне партије, Нове српске демократије и Покрета за промјене.

Владајуће партије су заједно наступиле у девет општина, али не и у Подгорици која чини више од трећине бирачког тела државе, где су ДПС и СДП наступиле самостално.

Право гласа је имало 135.000 грађана. У већини градова излазност је до 18 сати била већа од 50 одсто, саопштено је из Oпштинских изборних комисија.

У Подгорици, која чини више од трећине укупног бирачког тела државе, до 18 сати гласало је 60 одсто бирача, што је на нивоу прошлогодишњих парламентарних избора.

Право гласа до 18 сати искористило је 48 одсто грађана Бара, 56 одсто гласача Бијелог Поља, док је највећа излазност забележена у Пљевљима и Андријевици, где је право гласа искористило 70 одсто бирача.

Опозиција је упозорила да неки њени сигурни гласачи нису у бирачком списку.  

Бирачка места су затворена у 21 час, а данашње локалне изборе, за разлику од претходних нису пратили ни домаћи ни страни посматрачи.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво