Протести одбијају туристе

Грци се плаше да ће вишемесечни социјални немири угрозити овогодишњу туристичку сезону. Ни ниже цене аранжмана за око 10 одсто, нису донеле веће интересовање странаца.

Масовни протести поводом владиних мера штедње због дужничке кризе послали су лошу слику о Грчкој и то би могло да угрози туристичку сезону у тој земљи, страхују Грци.

То је многе странце, а нарочито Европљане, одвратило од летовања на Егејском и Јонском мору. Ни ниже цене аранжмана, око 10 одсто, нису донеле веће интересовање странаца. Плаше се да ће зарада од туризма ове године бити много мања него претходне.

Туриста, који ће овог лета уживати у грчком сунцу и сиртакију, ове године биће за десетину мање него прошле. Само у Атинској регији отказано је око 30.000 аранжмана.

Најпопуларније грчко острво Крит имаће за трећину мање туриста. Слично је и са Родосом. Међу онима који су се предомислили највише је Британаца и Немаца, који су иначе сваке године најбројнији на грчким плажама, са око два милиона туриста.

"Прогнозу да ћемо имати пад туристичког промета за око 10 одсто, потврђују сви хотели широм земље. То је последица лоше слике, коју смо последњих пет месеци слали у свет", рекао је Јоргос Цакирис из Уније хотела Грчке.

Разочарани туристи

Грчки туристички посленици очекивали су да ће због лаганог изласка света из рецесије и пада евра, већи број америчких туриста похрлити ка њиховим обалама.

Ипак, због социјалних немира, аранжмане за њена питорескна острва све је теже продати. Они који су ових дана ипак посетили Грчку, остали су ускраћени за део аранжмана. Туристи кажу да су разочарани што је штрајк омео обилазак историјских знаменитости.

Туризам у Грчкој је друга привредна грана по приходу, одмах после бродоградње - која земљи доноси 18 одсто бруто друштвеног производа и упошљава петину радне снаге.

Да би привукли већи број странаца - осим на аеродрому у Атини, у Грчкој се више не плаћају аеродромске таксе, а појефтиниће и превоз фериботима.

Ипак, то је недовољно, јер би само генерално ниже цене привукле већи број туриста, кажу европски туроператери. Али великих попуста за сада - нема ни у најави.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво