Протест испред српске амбасаде у Загребу

Испред амбасаде Србије у Загребу хрватско Удружење правника Вуковар 1991. организовало је протест јер београдско тужилаштво није одговорило на кривичне пријаве које су поднели за злочине у логорима на подручју Србије. Векарић: У току је предкривични поступак.

Хрватско Удружење правника Вуковар 1991. организовало је миран протест испред амбасаде Републике Србије у Загребу.

Чланови удружење су положили цвеће и запалили свеће "за све убијене и умрле од последица мучења у логорима", и протествовали што, према њима, ни после две године београдско тужилаштво није одговорило на кривичне пријаве које су поднели за злочине у логорима на подручју Србије током растних дејстава у првој половини 1990-тих.

"Ми тражимо дијалог, ми тражимо истину", рекао је, према хрватској новинској агенцији Хина, председник Удружења Зоран Шангут који је истакао да процесуирање ратних злочина и обележавање места злочина као што је логор Стајићево, спадају у европске и демократске стандарде.

Шангут је рекао да је удружење пре две године поднело тужилаштву за ратне злочине у Београду кривичну пријаву за пет логора на територији Србије, а да до данас нико није процесуиран, као и да је Удружење покушало 2009. да постави спомен-плочу за логор Стајићево, али да им званична Србија то није одобрила.

Он је наглсио да ни хрватски председник Иво Јосиповић, ни министар правосуђа Иван Шимоновић нису одговорили на захтев Удружења за организацију састанка.

Удружење "Вуковар 91" иницирало је у мају, а затим и половином октобра 2009. године одлазак својих представника у Стајићево и Бегејце где су намеравали да открију спомен плочу у знак сећања на "све убијене и нестале хрватске заточенике".

У томе су имали подршку градоначелника Зрењанина Александра Мартон, што је изазвало протесте и огорчење Удружења бораца у Зрењанину, као и дела српске јавности.

Српски ветерани су поручили да ће спомен плоче на местима где су били сабирни центри за хрватске ратне заробљенике моћи да буду постављене само када у Хрватској буду постављена спомен обележја на местима где су масовно страдали Срби.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво