Додик: Не дирајте Дејтон

Неопходно је вратити се примени и поштовању Дејтонског споразума, ако се жели одржати политичка равнотежа у БиХ, рекао премијер РС Милорад Додик. Власт у БиХ може се окарактерисати термином "амбасадорократија", поручио Додик.

Премијер Републике Српске Милорад Додик оценио је да је неопходно вратити се примени и поштовању Дејтонског споразума, ако се жели одржати политички баланс у Босни и Херцеговини и додао да је споразум из Дејтона у многим случајевима нарушен правним насиљем високих представника међународне заједнице.

Додик је у Београду, на конференцији Петнаест година Дејтонског споразума, подсетио да су високи представници међународне заједнице донели више од 800 разних одлука, од којих више од 200 закона или одлука са законском снагом, а и установили институције које нису предвиђене споразумом из Дејтона.

Према његовим речима, све то ради се да би се урушила Република Српска, која је у БиХ унела свој субјективитет, међународно верификован, а одлукама високих представника одузето јој је 56 надлежности, од којих је одузимање само три у складу са Дејтонским споразумом.

Додик је рекао да, ако се тако настави, не жели да искључи могућност да РС једнога дана има право да одлучи о свом статусу, "и то не може да буде табу тема".

"Дејтон не дирајте, приближите га што више изворним принципима. Ми смо спремни да тако градимо неки облик своје егзистенције у БиХ, са појачаном аутономијом, али ако већ хоћете расправу о БиХ и њеном будућем уређењу, онда мислим да је једини одрживи концепт мирни разлаз", поручио је премијер РС.

Милорад Додик је оценио да се високи представник, делујући по имагинарним овлашћењима, појавио као "произвођач" нових права у БиХ и најавио да ће РС све високе представнике који су проглашавали законе тужити њиховим државама, због кршења међународних уговора.

"У БиХ, која се налази под протекторатом међународног фактора, власт се може окарактерисати термином 'амбасадорократија'. Најважнији политички догађај у БиХ јесте петак у два сата, када се састају амбасадори западних земаља, модификују одлуке и препоручују шта треба да се ради у БиХ", констатовао је Додик.

Премијер РС упозорио је да је Србија, потписник Дејтонског споразума, потпуно искључена из његовог спровођења још од почетка, "у намери да се лакше сломе политичке структуре у РС", а сад међународни фактори желе да је врате на сцену, како би сломила Бањалуку, или утицала да промени свој став.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије