Помоћ спремна, ако Грчка затражи

Презадуженој Грчкој за сада није потребна помоћ, али чланице еврозоне спремне да је одобре ако Грчка то буде тражила, потврдили министри финансија чланица еврозоне на састанку у Бриселу.

На данашњем састанку министара финансија 16 чланица еврозоне се министрима финансија осталих чланица ЕУ, потврђено је да презадуженој Грчкој за сада није потребна помоћ, али да су чланице еврозоне спремне да је одобре ако Грчка то буде тражила.

"О помоћи ће одлучити Европски савет, односно лидери ЕУ, кад за то дође време, ако Грчка то буде тражила", изјавила је шпанска министарка економије Елена Салдаго.

Министри чланица еврозоне су саопштили да су постигли договор о "техничким детаљима" који ће омогућити брзо доношење одлуке о заједничкој акцији. Они, ипак, нису изнели никакве конкретне цифре, нити појединости о том плану, који би могао да обухвати билатералне зајмове.

Министри су се уздржали од изјава о томе када би коначна одлука о помоћи Грчкој могла да буде донесена. Портпарол владе Немачке је изјавио да Берлин не очекује никакву одлуку о томе на самиту ЕУ идуће седмице.

Европски комесар за монетарна питања Оли Рен је изјавио да влада Грчке планира да ове године смањи јавни дефицит за трећину.

Премијер Грчке Јоргос Папандреу је рекао да саопштење министара финансија евро зоне о спремној помоћи представља "веома важан корак напред".

"Рекли смо да не тражимо спасавање, нити новац, али нам је заиста потребна нека врста инструмента којим се, уколико је неоходно, може интервенисати на тржишту и осигурати да позајмљујемо по каматним стопама сличним стопама у другим чланицама зоне евра, и које нису прескупе", указао је Папандреу.

Европска комисија је саопштила да је спремна да пружи оквирни предлог помоћи, предложивши да она буде могући канал којим би линије билатералне помоћи могле бити упућиване или координисане.

Италијански министар финансија Ђулио Тремонти био је резервисан у погледу италијанског учешћа у могућој помоћи, указавши да о том питању треба да одлуче лидери кад за то дође време.

Ова саопштења, према оценама аналитичара, представљају корак у исправном правцу, без обзира на то што ситуација остаје нејасна.

Економиста компаније "Голдман Сакс" Ерик Нилсен сматра да ће Грчкој бити потребно да на тржишту прибави још 8-10 милијарди евра, пре средина маја, истичући да би то могла бити преломна тачка уколико се то рефинансирање покаже сувише стресним.

"Уколико то не буде изводљиво по прихватљивој цени, помоћ ће бити указана", рекао је Нилсен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије