Случај "Балкански ратник" по прописима

Министарство правде у случају "Балкански ратник" поступило у складу са прописима Црне Горе и међународним стандардима, закључио Одбор за политички систем, правосуђе и управу црногорске скупштине.

Одбор за политички систем, правосуђе и управу Скупштине Црне Горе оценио је да је Министарство правде у случају "Балкански ратник" поступило у складу са прописима Црне Горе и међународним стандардима.

Одбор је на седници, на којој је саслушан министар правде Мираш Радовић, подржао Министарсво правде у свим његовим активностима, као и будућим плановима који се односе на међународну правну сарадњу у кривичним стварима између правосуђа Црне Горе и земаља региона.

"Одбор је става да је случај 'Балкански ратник' исполитизован и уверио се да је Министрарство правде у том случају поступило у складу са прописима Црне Горе и међународним стандардима у тој области", наводи се у усвојеним закључцима.

Одбор је закључио да питање међународне правне помоћи, између правосудних органа држава не сме бити предмет политизације, већ да сарадња мора бити реализована на стручном нивоу.

Министар Радовић је пред Одбором рекао да црногорско правосуђе има добру сарадњу са колегама региона, осим у случају "Балкански ратник",  нагласивши да је тај случај исполитизован и указао да постоји интензивна сарадња са државама региона када је у питању међународна правна помоћ.

Радовић је истакао да Министарство правде Црне Горе није добило ниједан протест због непружања правне помоћи било којој служби из региона или неке друге земље.

Министар Радовић је рекао да црногорско правосуђе најинтезивније сарађује са колегама из Србије и подсетио да је само у току 2009. године било 1.196 замолница између две државе за помоћ у кривичним стварима.

"Од тога, Црна Гора је упутила Србији 569 замолница, а у супротном правцу било је 627 замолница", рекао је Радовић.

Министар правде Црне Горе је навео да је Црна Гора у прошлој години свим државама региона упутила укупно 1.042 замолнице, а добила 825, прецизрајући да је подгоричко правосуђе прошле године затражило изручење 29 људи, а примило 31 замолницу за изручење.

Ови подаци показују несумњиву спремност Црне Горе да са другим државама сарађује на начелима једнакости, реципроцитета и узајамног разумевања у борби против криминала, рекао је министар правде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара