Потребно јачање поверења у региону

Хрватски председник Иво Јосиповић изјавио на Брду код Крања да је присутан известан застој у односима између Хрватске и Србије, али да верује да је то само привремено. Морамо унапредити односе, то је залог наше будућности, нагласио Јосиповић.

Присутан је известан застој у новије време у односима између Хрватске и Србије, рекао је Хрватски председник Иво Јосиповић на Брду код Крања, после разговора са словеначким председником Данилом Тирком и додао је да верује да је то само привремено.

На новинарско питање да ли ће се на предстојећој конференцији о Западном Балкану у Словенији састати са српским председником Борисом Тадићем, Јосиповић је истакао да је о том наводном сусрету само прочитао у медијима, али да је свака идеја добродошла.

"Морамо унапредити наше односе, то је залог наше будућности", рекао је хрватски председник, преносе хрватски медији.

О конференцији о Западном Балкану која ће се одржати на Брду код Крања, Јосиповић је рекао да верује да ће бити успешна и да ће добро утицати на хрватско-српске односе.

"Ова конференција је такође веома важна у светлу потребе југоисточне Европе да пронађе излаз из криза и да реши проблеме који оптерећују односе у региону", навео је Јосиповић.

У том смислу Јосиповић је, као и Тирк, подржао изградњу и јачање поверења и сарадње у региону где би односе требало успоставити на европски начин, односно решавати спорове на основу међународног и националних права.

Лидерима у региону он је поручио "седнимо за сто и разговарајмо" и додао да су потребни помаци и компромиси, а да односе између држава наследница бивше Југославије треба решавати и на начелу праведности.

Главна тема разговора Тирка и Јосиповића били су словеначко-хрватски односи и њихова нерешена питања.

Два председника су закључила да се Словенија и Хрватска налазе на почетку новог поглавља у својим односима који доноси нове могућности да се реше отворена питања и ојача сарадња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара