Читај ми!

Милатовић: Душку Јовановићу дугујемо истину и правду

Поводом 20. годишњице убиства главног уредника подгоричког "Дана" Душка Јовановића, које је до данас остало неразјашњено, огласио се председник Црне Горе Јаков Милатовић поруком да очекује коначно решење овог случаја.  

Црногорски председник Јаков Милатовић је на друштвеној мрежи Икс написао да је Душко Јовановић страдао због слободне речи, те да се Душку дугује истина и правда, а Црној Гори шанса да изгради друштво у којем је слободна реч сигурна.  

"Очекујем од надлежних органа да коначно расветле све околности овог случаја јер само тако можемо поставити темеље за транспарентно и одговорно друштво у којем се штити право сваког грађанина да зна. Најмање што држава може да уради како би се одужила Душковом преданом и посвећеном раду јесте подизање спомен обележја које сам иницирао прошле године", навео је Милатовић.  

Додао је да би споменик био симбол борбе за истину и правду, али и упозорење да се злочини против новинара не смеју толерисати нити заборавити.

Комисија за праћење истрага о нападима на новинаре предложила је да црногорска влада донесе одлуку о новчаној награди у износу који она одреди (најмање милион евра) лицу или лицима за давање корисне информације која би могла помоћи или довести до тога да се разјасни убиство Душка Јовановића.

"Комисија препоручује да сви надлежни државни органи, укључујући Врховно државно тужилаштво, Виши суд, Владу и председника Црне Горе, предузму све мере из своје надлежности како би се лицу, или лицима, укључујући осумњичена, оптужена или осуђена лица, која могу имати корисне информације које би могле помоћи или довести до тога да се разјасни убиство Душка Јовановића и да се открију извршиоци и сви други учесници тог тешког кривичног дела, омогућила друга повољност, погодност, опрост, помиловање, или свака друга врста обећања или награде, у складу са законом", наводи се у Извештају Комисије.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије