Читај ми!

Северна Македонија - нова влада, прва председница

Ватромет, зурле и бубњеви означили су крај владавине македонских социјалдемократа и некадашњих албанских герилаца, пошто су њихови ривали – ВМРО-ДПМНЕ и коалиција "Влен" (Знам) освојили више него довољно мандата за формирање нове владе у Северној Македонији. На председничким изборима, кандидаткиња опозиционог ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска Давкова добила двоструко више гласова од председника Стеве Пендаровског. "Тихи бојкот" председничких избора у местима у којима највећи утицај има ДУИ, Алија Ахметија.

Северна Македонија - нова влада, прва председница Северна Македонија - нова влада, прва председница

Већ после 60 одсто пребројаних гласачких листића, било је јасно да је ова држава добила нову председницу - Гордана Сиљановска Давкова убедљиво је победила досадашњег председника Стеву Пендаровског и постала прва жена на челу Северне Македоније.

"Резултати су јасни и немам намеру детаљно да их образлажем. Према резултатима, желим да честитам победницима и пожелим им успешан рад у наредних пет година", рекао је Стево Пендаровски, који је у неколико наврата током дана упозоравао на "тихи бојкот" председничких избора у срединама у којима су "грађани спречавани да узму други гласачки листић".

Критике Пендаревског, индиректно, упућене су лидерима Демократске уније за интеграције Алија Ахметија који су, додуше не јавно, позивали албанске бираче да не гласају на председничким изборима, па су на неколико бирачких места гласачке кутије за председничке изборе остале празне.

Гордана Сиљановска Давкова, из другог покушаја, успела је да постане председница Северне Македоније, пошто је пре пет година у другом кругу изгубила управо од Пендаровског.

"Искрено се, већ неколико сати, питам чиме сам заслужила ову част. Знам да сам се спремила, знам да сам се посветила кампањи, знам да сам говорило оно што мислим... Награда је за мене непроцењива", рекла је Гордана Сиљановска Давкова.

Као и ривал, критиковала је политичке странке које су позивале на бојкот избора, наводећи да су "македонски грађани без обзира на етничку припадност дали глас онима којима су желели".

"Обећавам да ћу бити председница свих грађана Македоније - свих етничких група, члановима свих партија и оних који то нису", обећала је нова председница Северне Македоније.

Попут Пендаровског, много пре него што су објављени први резултати, пораз на парламентарним изборима признао је Социјалдемократски савез Македоније, па је потпредседница те странке Соња Лукаревска навела да руководство треба да прихвати одговорност за изборне резултате.

"Успели смо да направимо много промена када се ради о платама, пензијама и чланству у НАТО-у. Руководство треба да прихвати одговорност. Будно ћемо пратити потезе нове власти", рекла је Лукаревска.

Два часа касније, пораз је признао и лидер те странке Димитар Ковачевски, који је, честитајући победницима, рекао да је резултат "поражавајући".

"СДСМ је претрпео тежак ударац не само од грађана, већ и од симпатизера странке", рекао је премијер Северне Македоније и напустио просторије партије, избегавајући да одговара на питања новинара.

Одмах затим, почело је славље пред скопским седиштем ВМРО-ДПМНЕ, која је после 70 одсто пребројаних гласачких листића, освојила више од 40 одсто гласова.

На парламентарним изборима у Северној Македонији, ВМРО-ДПМНЕ неколико сати по затварању биралишта има више него убедљиву предност у односу на социјалдемократе, али још увек није јасно да ли ће успети да добаци до апсолутне већине у Собрању које чини 120 посланика.

Представници албанске коалиције Влен, најавили су, одмах по објављивању првих прелиминарних резултата, да ће одмах почети преговоре са ВМРО-ДПМНЕ о формирању нове владе.

"Коалиција Влен је победник у свим општинама са већинским албанским становништвом. Од сутра почињу преговори са ВМРО-ДПМНЕ о саставу нове владе", рекао је један од лидера те коалиције, Биљал Хисени.

Резултати избора у Северној Македонији, иако очекивани, представљају драматичан политички заокрет у односу на стање од пре осам година, када је СДСМ предвођен Зораном Заевим, после серије протеста и корупционашких скандала челника ВМРО-ДПМНЕ, успео да формира већину у Собрању, обећавајући оштру борбу против корупције и брз пут у ЕУ.

Како су године пролазиле, социјалдемократе су се, полако, хватале у мрежу корупције, док су евроатлантске интеграције, захваљујући прво грчким, а после и бугарским притисцима остале заглављене негде између Скопља и Брисела.

На албанској страни политичке сцене у Северној Македонији, свега десетак хиљада гласова дели главне ривале, ДУИ Алија Ахметија и коалицију Влен, састављене од отпадника из редова Ахметијеве странке, Алијансе за Албанце, Покрета Веса, Демократског покрета и македонске подружнице покрета Самоопредељење Аљбина Куртија.

Према најавама, будућу владајућим коалицију чиниће ВМРО-ДПМНЕ и Влен, што практично значи да ће се Ахметијева странка, по први пут од када су Охридским споразумом 2001. године албански герилци прекомандовани у посланичке клупе, наћи у опозицији.

Од избора 2002. године, одржани у склопу Охридског споразума којим је завршен конфликт у Северној Македонији, мањински партнер сваке владе била је најснажнија албанска странка, односно ДУИ.

Неуспех приликом формирања владе, неминовно, увукао би ову државу у нову политичку кризу, која би додатно искомпликовала ионако сложен пут Скопља ка Бриселу.

У предизборној трци, једно истраживање јавног мнења показало се инидкативним, пошто је показало да је око 70 одсто становника Северне Македоније незадовољно правцем којим иде ова држава. Једнако је, како се чини, значајна и дилема да ли је ВМРО-ДПМНЕ политичка снага која земљу може да извуче из кризе.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару