Читај ми!

Пленковић: Политика сећања на Јасеновац мора да се усади у образовни систем

Жртвама усташког логора Јасеновац државни врх Хрватске је на 79. годишњицу пробоја логора, одао почаст полагањем цвета на споменик Камени цвет. Премијер Хрватске Андреј Пленковић је истакао да је од суштинске важности да се политика сећања на најстрашније злочине угради у хрватски образовни систем.

Хрватски државни врх одао је пошту жртвама усташког логора Јасеновац, колоном сећања од Меморијалног музеја до споменика Камени цвет, код којег су, уместо венаца, положили по један цвет.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић је рекао да је од суштинске важности да се политика сећања на најстрашније злочине угради у хрватски образовни систем – "где сви млади на време добију праву и истиниту информацију, како би могли правовремено да формирају ставове убудуће".

"Поново смо овде у Јасеновцу, на 79. годишњицу пробоја из усташког логора. Још једном смо дошли да осудимо тоталитарни систем, најгоре злочине почињене током Другог светског рата, да одамо пошту жртвама, свима онима који су невино страдали овде, али и у другим логорима током Другог светског рата", рекао је премијер Хрватске.

Пробој из логора

Комеморација се одржава у знак сећања на 22. април 1945. године, када су логораши из злогласног усташког логора Јасеновац покушали у очајничком јуришу на стражаре да се докопају слободе, али је у томе успело само 169 од њих 1.073.

Осим премијера Хрватске поштовање шртвама су одали и председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић, представници националних мањина, антифашисти и преживели заробљеници логора.

Усташки логор Јасеновац био је највећи концентрациони логор по броју заточеника и страдалих на подручју Независне државе Хрватске.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије