Читај ми!

Милановић о одлуци Уставног суда Хрватске: То је припрема за државни удар, видећемо ко ће имати већину у Сабору

Председник Уставног суда Хрватске Мирослав Шепаровић рекао је да председник Зоран Милановић не може бити мандатар за састав владе, али ни премијер, истичући да свако другачије тумачење угрожава вишестраначки парламентарни демократски уставни поредак и владавину права. Шепаровић је истакао да Милановић то не може бити чак ни у случају да поднесе оставку. Хрватски председник Зоран Милановић је поручио да је то припрема за државни удар, и да ће се о томе ко ће бити мандатар одлучивати када се буде видело ко има већину у Сабору.

Уставни суд Хрватске упозорио је све учеснике избора да при предлагању будућег мандатара за састав владе имају наведене чињенице у виду.

Такође, председник Уставног суда је рекао да ће суд о томе, по потреби, донети посебну одлуку.

За то је гласало девет судија Уставног суда, три су била против а једна судиница није присуствовала седници.

Уставни суд објавио је у петак да је хрватски председник Милановић својим изјавама и понашањем, односно учествовањем у кампањи без подношења оставке на председничку дужност, довео себе у позицију да не може бити мандатар за састав будуће владе ни премијер.

Током целе изборне кампање Милановић је поступао супротно Уставу те је довео у питање владавину права и демократски вишестраначки поредак као највише вредности Устава, наводи хрватски Уставни суд.

Упитан шта се дешава уколико Милановић сада поднесе оставку, председник хрватског Уставног суда је рекао да сада то није могуће.

"Свако је дужан да се држи Устава и закона. Устав је изнад свих. Председник је упозорен да може учествовати у кампањи, али да мора поднети оставку. Сад је готово. Он више не може бити мандатар", рекао је Шепаровић.

Милановић: Одлука Уставног суда припрема за државни удар

Председник Хрватске Зоран Милановић реаговао је на данашње упозорење Уставног суда и рекао да ће воља грађана уисказана на изборима одређивати ко ће формирати владу а не Уставни суд.

"Пре избора су могли претити, нисам ишао по скуповима. То је била претња које је могла произвести материјалне последице. Готово је. Не могу ништа. Већина може одредити за мандатара било кога", поручио је Милановић.

Милановић је рекао и да је одлука Уставног суда "припрема за државни удар".

"Ово су предрадње да сутра кум корупције Пленковић каже да има одлуку Уставног суда. Та прича да је устав изнад хрватских људи, то може смислити чудан ум, ако је уопће ум. Немојте се бојати. Ово је само припрема Уставног суда да Пленковић одбије сабор", рекао је Милановић.

Тврди и да је за њега гласало пуно људи, а да је оно што се сада догађа панични страх Пленковића.

"Ја не морам бити мандатар. Очекивао сам и нешто више гласова. Већина је гласала за промене, то би се морало поштовати. Ко ће бити мандатар одлучује само саборска већина, а прво треба да се конституише хрватски сабор. Ја ћу поштовати Устав, а мандат ће добити само онај ко има 76 потписа", рекао је Милановић.

Председник Хрватске је упитао шта је следеће – да му забране политичко деловање или одузму држављанство.

"Ти људи немају меру. Онај ко буде имао 76 гласова водиће државу", рекао је Милановић.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара