Читај ми!

Стевандић за РТС: Потребан консензус народа у Босни и Херцеговини, нећемо дозволити да нас таргетирају

Председник Народне скупштине РС Ненад Стевандић каже за РТС, поводом данашње седнице парламента у Бањалуци, да су оставили времена колегама у Федерацији БиХ да се договоре и заједнички усвоје изборни закон који би био изнад наметања високог представника. Поводом митинга "Српска те зове", на којем ће бити исказано "незадовољство због иницијативе да у УН буде усвојена резолуција о Сребреници", Ставандић истиче да Срби неће дозволити да буду таргетирани као народ.

У Бањалуци се данас од 10 часова одржава посебна седница Народне скупштине Републике Српске на којој се разматра Извештај Међународне комисије за Сребреницу, коју је формирала Влада Српске, као и предлози Изборног закона, Закона о имунитету и референдуму.

Лидери СНСД-а, ХДЗ-а и странака Тројке, које чине власт на нивоу Босне и Херцеговине, синоћ су постигли договор да у Парламентарној скупштини БиХ до идућег петка буде усвојен Изборни закон.

"Народна скупштина РС оставила је времена и колегама у Федерацији БиХ да се договоримо да заједнички усвојимо изборни закон који би био изнад наметања високог представника и изнад интервенционизма. Та врата ми нисмо затворили, она су и даље отворена", изјавио је у Дневнику РТС-а Ненад Стевандић, председник парламента РС.

Према Уставу Босне и Херцеговине, објаснио је, Централна изборна комисија бави се само изборима за српског члана Председништва и Парламентарну скупштину, органе на нивоу БиХ, док изборна комисија Републике Српске има суверено право да спроводи изборе за локалне заједнице, Народну скупштину и председника Републике.

"Ми то право до сада нисмо конзумирали, али нико до сада није мењао тај Устав, ни ранији високи представници и ти акти су на снази. Ми радимо по Уставу, за разлику од онога што је урадио лажни високи представник господин Шмит", додаје Стевандић.

Шмит је, подсећа Стевандић, наметнуо закон око кога нема сагласности ни Хрвата ни Срба, а који је критиковала и Европска унија.

"Нисмо затворили врата за преговоре. Цијенимо да је потребан консензус народа у Босни и Херцеговини, да је то добро за европски пут, за грађане, за мир и та врата око изборног закона нису затворена. Знамо и да колеге из Федерације нису биле за наметање Шмита, али немају храбрости да то кажу јавно", поручује Стевандић.

Упитан какве ће бити реакције опозиционих партија на ту тему, Стевандић каже да су оне подељене међу посланицима и да руководства ту гледају неки предизборни интерес.

"Али овде се не ради о томе шта је боље за коју партију, јер је реч о суверенитету и коришћењу механизама које нам Устав оставља на располагању", напомиње Стевандић.

"Митинг у Бањалуци показаће манифестну вољу народа, резолуција о Сребреници изгубила легитимитет"

Поводом великог митинга "Српска те зове" на Тргу Крајине у Бањалуци, на којем ће, како је саопштено, вечерас бити исказано незадовољство због иницијативе да у Генералној скупштини УН буде усвојена резолуција о Сребреници, председник парламента РС каже да очекује долазак председнице Скупштине Србије Ане Брнабић и Нилоле Селаковића као изасланика.

"Овај митинг ће бити један од највећих скупова, који ће показати да постоји манифестна воља народа, а не само она која је оличена у посланицима и одлукама Народне скупштине, која је такође резултат воље народа", наглашава Стевандић.

Битно је, према његовој оцени, да је резолуција о Сребреници већ оборена у Савету безбедности Уједињених нација и да је изгубила легитимитет.

"Сада се намеће као део политичких уцена и део креације Запада који полако губи снагу да задржи контролу над политичким процесима и на неки начин да награди оне који су одани НАТО земљама",

Оно што је наш велики аргумент, истиче Стевандић, јесте да не постоји одлука Босне и Херцеговине која тражи усвајање резолуције од стране Уједињених нација, већ је то амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија учинио самостално.

"Нећемо дозволити да нас таргетирају као народ", поручио је председник Народне скупштине Републике Српске.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво