Ухапшени бивши функционер црногорског МУП-а Зоран Лазовић и некадашњи тужилац Миливоје Катнић

По налогу Специјалног државног тужилаштва Црне Горе, ухапшени су бивши високи функционер Министарства унутрашњих послова Црне Горе Зоран Лазовић и некадашњи главни специјални тужилац Миливоје Катнић. СДТ саопштава да су ухапшени због основа сумње да су учинили кривична дела стварање криминалне организације и злоупотреба службеног положаја.

Бивши високи функционер Министарства унутрашњих послова Црне Горе Зоран Лазовић и некадашњи главни специјални тужилац Миливоје Катнић ухапшени су рано јутрос.

Специјално државно тужилаштво Црне Горе саопштило је да је до хапшења дошло на основу међусобне сарадње и вишемесечног координисаног деловања са Специјалним полицијским одељењем и Агенције ЕУ за сарадњу органа за спровођење закона - ЕУРОПОЛ, а због основа сумње да су учинили кривична дела стварање криминалне организације и злоупотреба службеног положаја.

Осумњичени ће бити спроведени специјалном тужиоцу ради саслушања у законском року.

"У току је и претресање њихових станова и других просторија, у Подгорици, Цетињу, Будви и Бијелом Пољу, ради проналаска трагова кривичног дјела и предмета који могу бити од користи за поступак", наглашава се у саопштењу које потписује  државни тужилац и портпарол Вукас Радоњић. 

Претрес станова и других просторија ухапшених

Адвокат Зорана Лазовића, Зоран Пиперовић, кратко је рекао за РТЦГ да очекује да Специјално полицијско одељење почне претрес Лазовићеве куће у Подгорици.

Лазовић је био истакнути функционер Агенције за националну безбедност. Свој радни век провео је у полицији, а једна од највећих афера је његов долазак на свадбу Сафета Калића, оптуживаног за организовани криминал, 2001. године.  

До марта 2021. године је био шеф Сектора за борбу против организованог криминала Управе полиције.

Пре две године, ухапшен је његов син Петар Лазовић, против кога је СДТ предало више оптужница, теретећи га за тешка кривична дела, посебно везе са "кавачким кланом". 

Миливоје Кантић је први пут за главног специјалног тужиоца изабран средином 2015. године, а реизабран 2020. године. Разрешен је 2022. године.

Током његовог мандата, тадашња опозиција и НВО сектор замерали су му да штити породицу Ђукановић и врх ДПС-а, као и да није способан да реши кључне афере. Посебно су га обележиле оптужбе за монтажу и намештање доказа у случају познатом као "државни удар".

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије