Читај ми!

Гориво будућности стигло у Мађарску – отворена највећа фабрика водоника у региону

Србија и Мађарска развијају пројекат градње нафтовода који ће спојити две земље. Носиоци посла су српска "Транснафта" и мађарски "Мол". Та мађарска нафтна компанија, надомак Будимпеште, отворила је до сада и највећу фабрику зеленог водоника у Централној и Источној Европи.

Зелени водоник означен је као гориво будућности. "Молова" фабрика, капацитета је 10 мегавата и производиће 1.600 тона чистог водоника годишње.

Ново постројење користи искључиво струју из обновљивих извора, док је највећа корист смањење емисија угљен-диоксида из највеће мађарске рафинерије "Дунав" за 25.000 тона годишње.

Угљенично неутрална Мађарска

Извршни директор "Мол групе" Јожеф Молнар каже да се овом технологијом постиже смањење емисија које је једнако избацивању око 5.500 возила с пута.

"И то преко ноћи. Наша нова фабрика зеленог водоника чини 'Молове' рафинеријске операције зеленијим, али сутра ће понудити и решења за целу индустрију", наводи Молнар.

Министар енергетике Мађарске Чаба Лантош наглашава да је план Будимпеште да буду угљенично неутрални.

складу са очекивањима Европске уније и Уједињених нација о клими. Са новим технологијама ми то желимо да постигнемо", објашњава Лантош.

Транзиција нафтне индустрије

Нове технологије производње зеленог водоника које је мађарска нафтна компанија развила са Сједињеним Државама примениће и у друге две рафинерије у иностранству, како би производњу горива ускладила са европским директивама до 2050. године.

Молнар указује да је класична нафтна индустрија у транзицији.

"Направили смо још један корак ка одрживој мобилности. Уверени смо да ћемо остварити своје циљеве и цео регион учинити конкурентнијим", каже Молнар.

Водоник као ново гориво у Србији – стратегија и подстицаји

И Влада Србије припрема нову "Стратегију развоја енергетике" у којој ће први пут бити и ново горивоводоник.

И компаније већ развијају пројекте за градњу постројења зеленог водоника.

Најављени су и државни постицаји и могућност успостављања регионалне сарадње на тржишту водоника.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије