Пожар на Дурмитору се шири, угрожен биодиверзитет

Пожар који је у недељу избио у месту Ступско поље проширио се због лошег времена и угрозио гранични појас Националног парка Дурмитор и околину, саопштено је из Националних паркова Црне Горе.

Ватрогасна служба Општине Мојковац, Служба заштите Националног парка Дурмитор и мештани трећи дан покушавају да локализују пожар, наводи се у саопштењу.

"Пожар је примијећен у недјељу и од понедјељка су неповољне временске прилике изазване вјетром утицале на ширење пожара који је угрозио гранични појас НП Дурмитор, али и околину“, пише у саопштењу.

Директор НП Дурмитор Перо Поповић рекао је да су запослени у том националном парку данима на терену са минималним средствима за гашење пожара, и да ризикују своје здравље и живот.

Он је рекао да је Директорат за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова (МУП) у недјељу послао канадер.

"Међутим, овдје је потребна дужа и темељнија интервенција из ваздуха јер је терен неприступачан и ватра се брзо шири“, истакао је Поповић.

Према његовим речима, угрожен је биљни и животињски свет националног парка.

"Апелујем и позивам државне органе и службе да нам помогну јер је ријеч о пожару који пријети да ће 'прогутати' огромна пространства у парку и ван њега", поручио је Поповић.

Јавно предузеће за националне паркове Црне Горе се, како је саопштено, поред МУП-а, обратило за помоћ и Војсци Црне Горе.

НП Дурмитор је апеловао на све власнике имовине, мештане и посетиоце да се уздрже од паљења траве, грана и осталог материјала.

"Пракса паљења може штетити биодиверзитету националних паркова и нарушити природне вриједности парка, али и угрозити здравље људи и нанијети штету њиховој имовини“, упозорили су из НП Дурмитор.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара