Читај ми!

Истрага против редитеља Далибора Матанића после оптужби за сексуално узнемиравање колегиница

Државно јавно тужилаштво Хрватске саопштило је да спроводи истрагу о случају редитеља Далибора Матанића, за којег се, наводи се, сазнало да је полно узнемиравао колегинице, преноси хрватски портал Индекс.

Полиција је за Индекс потврдила да је започела са истрагом у случају Матанић, али и да је дужна да води бригу о тајности у складу са Законом о кривичном поступку, те да у овом тренутку нису у могућности да износе детаље.

Начелник Управе криминалистичке полиције Антонио Геровац рекао је да ће полиција започети са истрагом, не прецизирајући о каквим се казненим делима ради.

“О каквим се конкретно казненим дјелима ради, ја вам сад у овом тренутку не могу рећи. Ми морамо ипак подузети одређене радње да бисмо знали закључити о чему се ради. Оно што смо из медијских наслова могли закључити до сада је да би се могло радити о казненим дјелима која се гоне по службеној дужности. Ми имамо обавезу, ако се ради о казненим дјелима које се гони по службеној дужности, да подузмемо извиде и то ћемо са надлежним државним тијелима једноставно подузети“, рекао је Геровац.

Хрватско тужилаштво у саопштењу наводи да се ради о мушкој особи рођеној 1975. године.

"Одлука о даљим радњама биће донета по пријему резултата криминалистичког истраживања", наводи се у саопштењу.

Академија драмских уметности прекинула сарадњу с Матанићем

Академија драмских уметности у Загребу је саопштила да је прекинула сарадњу с Матанићем.

"Академија драмске уметности најоштрије осуђује поступке Далибора Матанића који су недавно објављени у медијима. Сарадња с Далибором Матанићем завршетком зимског семестра је окончана, а у светлу узнемиравајућих чињеница неће се обновити", навели су из Деканата АДУ у одговору на питање Хине.

Навели су и да Академија досад "није запримила пријаву на неугодности или узнемиравања од Далибора Матанића", након што је прошле седмице упутила молбу свим студенткињама и студентима да анонимно или неанонимно пријаве узнемиравајућа искуства.

Матанић на Фејсбуку признао да је узнемиравао колегинице

У петак је објављено да је Матанић сексуално узнемиравао колегинице и због тога изгубио ангажмане. Након тога се на Фејсбуку огласио сам Матанић признањем да је узнемиравао колегинице под утицајем дроге и алкохола, изразио жаљење и навео да се пријавио у установу за лечење зависности.

"Искрено и неизмјерно жалим због својих непримерених поступака, који су изазвали код појединих жена осећај узнемирености и нелагоде. Нисам био свестан свог погрешног приступа према колегиницама изван сета. Не постоји оправдање ни извињење за моје поступке. Познат сам по специфичном, рубном хумору и радикалним методама рада не би ли глумци били што бољи у кадру, но ништа не оправдава ако некоме изазовете осећај нелагоде", навео је Матанић и додао:

"Тек сада кад сам се самостално пријавио у установу за лечење зависности и у раду са стручним особама, освестио сам да сам на непримерен начин узнемиравао колегинице. Све се збивало у тренуцима кад сам био под утицајем алкохола или дрога."

Загребачки Вечерњи лист је пре неколико дана објавио сведочење глумица које су имале неугодна искуства са Матанићем.

Спомиње се број од чак 200 жена које су доживеле непримерено понашање редитеља, а неке од њих су, како се наводи тексту, постале пунолетне.

Далибор Матанић je са филмом Фине мртве дјевојке освојио седам награда на Пулском фестивалу 2002. године, укључујући и Велику златну арену за најбољи филм. Са краткометражним филмом Тулум освојио је две хрватске и дванаест међународних награда, док је Звиздан (2015) приказан на 68. Филмском фестивалу у Кану у такмичарском програму, када је и освојио награду стручног жирија "Известан поглед".

Неке од његових најпознатијих серија су Новине, Шутња, Подручје без сигнала.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво