Читај ми!

Савет ЕУ и Европски парламент постигли привремени споразум о Фонду за Западни Балкан

Председништво Европског савета и Европски парламент постигли су привремени споразум о успостављању Фонда за реформу и раст за Западни Балкан, саопштено је у Бриселу. Европски комесар за проширење Оливер Вархељи поздравио је доношење споразума.

Према споразуму, Фонд ће покрити период од 2024. до 2027. године и очекује се да ће партнерима ЕУ на Западном Балкану обезбедити до две милијарде евра бесповратно и четири милијарде евра зајмова, чиме ће бити допуњен постојећи Инструмент за претприступну помоћ (ИПА III), и значајно повећана финансијска помоћ региону, наводи се у саопштењу.

Циљ Фонда је да подржи партнере ЕУ са Западног Балкана у спровођењу реформи у вези са ЕУ, као и да стимулише њихову економско приближавање ЕУ на основу Реформских агенди блока. Поред тога, Фонд треба да помогне и у усклађивању партнерских земаља кад је реч о вредностима, законима, правилима, стандардима, политикама и праксама ЕУ у циљу будућег чланства у ЕУ.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи поздравио је доношење споразума.

''Поздрављам политички споразум о Фонду за раст Западног Балкана од шест милијарди евра. То значи подршку постепеној интеграцији региона, доносећи предности чланства у ЕУ чак и пре приступања, подстицање економског раста, као и смањење економског јаза'', написао је Вархељи на свом налогу на мрежи Икс.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара