Потпредседница СВМ-а на листи кандидата Фидес-а за Европски парламент

Потпредседница Савеза војвођанских Мађара Анамарија Вичек налази се на изборној листи странке Фидес за изборе за Европски парламент, саопштио је председник СВМ Балинт Пастор.

Председник СВМ-а је поручио да ће та савез учинити све како би допринео што бољем изборном резултату Фидес-а на предстојећим изборима за Европски парламент 9. јуна у Мађарској.

"Веома нам је важно да нас заступају они, који се залажу за исти вредносни систем као и ми", нагласио је Пастор.

Анамарија Вичек,рођена у Суботици, завршила је дефектологију у Будимпешти, дипломирани је педагог - мастер.

Од 2014. до 2016. била је народни посланик са листе СВМ у Народној скупштини Србије, а од 2016. је била државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја задужена за предшколско, инклузивно и мањинско образовање и превенцију насиља и дискриминације у образовању.

На предлог председника Балинта Пастора, почетком марта ове године, на изборној скупштини СВМ, изабрана је за потпредседницу странке.

Kандидаткиња СВМ и Фидес-а за ЕП налази се, како Пастор тврди, "на сигурном 8. месту изборне листе".

Он се захвалио Андору Делију који је претходних 10 година био европски посланик са листе Фидес-а, а такође га је кандидовао Савез војвођанских Мађара.

Владајућа странка у Мађарској Фидес, која је традиционално у коалицији са Демохришћанском народном странком објавила је листу кандидата за европарламентарце коју предводи Тамаш Дојч.

Он је рекао да је то национална листа која ће се још снажније борити за мађарске националне интересе и одбрану мађарског суверенитета.

"Да бисмо сачували слободу и суверенитет мађарског народа, потребне су промене у Бриселу", тврди Дојч.

Нагласио је да су на листи Фидес-а и представнице мађарске заједнице из Војводине и Подкарпатја што има још већи значај у смислу убрзања прикључивања Западног Балкана ЕУ као и што бржег окончања руско-украјинског сукоба и постизања мира.

"Да би се здрав разум вратио у европске институције, морамо у јуну остварити значајан искорак у резултату десних суверенистричких европских снага", истакао је носилац листе Фидес-а.

На изборима за Европски парламент могућност да гласају имаће и Мађари у Србији који имају двојно држављанство, а такво бирачко право има око 70.000 Мађара у Србији.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво