Обележено 80 година од усташког масакра у општини Србац

На Стегића ади у Разбоју Љевчанском, у општини Србац у Републици Српској, служен је помен за 22 Срба које су 1944. године на најсвирепији начин убиле усташе.

Председник србачког СУБНОР-а Богдан Давидовић рекао је новинарима да Стегића ада пуних 80 година носи злокобан назив “стратиште“, што је, како је додао, “синоним за губилиште и мучилиште, где се догађа смрт невиних“.

"Обавеза наших и будућих генерација је да се то не заборави, као ни трајна порука која је уклесана на каменом споменику крај Врбаса 'Памтило се-не поновило се'", додао је Давидовић, пренела је Срна.

Навео је да је идеја о подизању овог спомен-обележја покренута од више мештана овог села још 1986. године, да је руководство Националног парка Приједор урадило идејно решење, а споменик је откривен 4. јула наредне године.

“Потомци жртава Милутин и Миле Стегић појаснили су детаље композиције овог споменика, високог око три метра, који асоцира на 22 невине цивилне жртве страдале од усташа пре тачно 80 година", додао је Давидовић.

Поручио је да ће СУБНОР Србац учинити све да се овај споменик санира и да се никада не заборави овај трагичан догађај.

У име потомака страдалих говорио је Милутин Стегић, који је нагласио да је његов отац Душан случајно избегао смрт, јер је то јутро отпутовао у Прњавор.

Цвеће и венце на спомен-обележје положиле су делегације потомака жртава и месне заједнице Разбој Љевчански, општине Србац, делегација СУБНОР-а, Борачке организације општине Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида Србац, делегација Уједињеног равногорског покрета Србац и Основне школе “Доситеј Обрадовић“ Разбој Љевчански, чији су ученици извели пригодан програм.

Након тога положени су венци и на спомен-обележје у центру села.

Организатори парастоса су Удружење СУБНОР-а Србац, уз подршку општине Србац и Месне заједнице Разбој Љевчански.

Усташе су 1944. године на најсвирепији начин убиле 20 чланова породица Јове, Милутина, Михајла и Рајка Стегића и два члана породице Миливоја Вишњића.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво