Читај ми!

Враћен и трећи мандат за састав владе – Бугарска пред новим изборима

Бугарска је пред ванредним парламентарним изборима након што је председнику Румену Радеву враћен и трећи мандат за састав владе. Пре представника странке "Постоји такав народ", мандате су вратили колација ГЕРБ-СДС, која је освојила највише посланичких места, те другопласирана на изборима – коалиција НБ-ДБ. Радев ће, према уставу, именовати прелазну владу, а потом ће бити расписани нови превремени избори.

Представници странке "Постоји такав народ" (ИТН) вратили су данас бугарском председнику Румену Радеву, трећи и последњи мандат за састав владе, који им је уручио, што отвара пут за заказивање ванредних парламентарних избора.

Мандат који је уручен ИТН-у била је последња шанса за формирање редовне владе у оквиру актуелне Народне скупштине, преноси Бугарски радио.

Председник Радев сада мора да одреди датум превремених избора за парламент, након што су му три мандата за формирање владе враћена неиспуњена.

На изборима прошлог априла, ГЕРБ је освојио 69 посланичких мандата, док је коалиција коју предводи партија "Настављамо промену " освојила 64 од укупно 240 места у бугарском парламенту и покушаји да они формирају владу раније су пропали.

Ко је све вратио мандат

Први мандат Радев је поверио коалицији ГЕРБ-СДС, али она није формирала владу – мандатарка Марија Габријел је одустала и вратила мандат.

Други мандат за састав владе поверен је Николају Денкову, кандидату за премијера кога је предложила, друга по снази у 49. сазиву Народног собрања, снага – "Настављамо промену – Демократска Бугарска" (НП-ДБ), али мандатар је одмах вратио мандат.

Саходно бугарском уставу, трећи мандат за састав владе председник поверава некој од осталих парламентарних снага, по свом нахођењу, у року од седам дана.

Према уставу, ако се не постигне сагласност о формирању владе, председник након консултација са посланичким групама именује прелазну владу, и у року од два месеца расписује нове превремене изборе.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво