ЕУ: Шмит би своја овлашћења у БиХ требало да користи само као последњу меру

Високи представник у БиХ Kристијан Шмит требало би да користи своја извршна овлашћења само као последњу меру против непоправљивих незаконитих аката, саопштено је из Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) поводом одлуке Шмита о наметању измена Изборног закона БиХ.

У саопштењу Европске службе за спољне послове се наводи да се од власти у БиХ очекује да спроведу потребне реформе како би осигурале да се избори спроведу у складу са европским стандардима, и то применом препорука Kанцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР), као и релевантних препорука Венецијанске комисије.

Очекује се да власти осигурају транспарентност финансирања политичких партија.

"Европска унија снажно препоручује да Парламент БиХ преузме одговорност и усвоји те реформе, као што су се лидери државне коалиције обавезали да то ураде на време за имплементацију током октобарских општинских избора", наводи се у саопштењу.

Саопштено је да је опсежан међународни надзор неспојив са европском будућношћу БиХ и да се очекује од свих актера да се понашају одговорно и покажу уздржаност у наредном периоду.

"Након одлуке Европског савета да отвори приступне преговоре, ЕУ ће наставити да ради са властима БиХ на напредовању на европском путу", додаје се у саопштењу.

Шмит, чији мандат у Републици Српској није признат, саопштио је раније данас одлуку о наметању измена Изборног закона и додао да то ради зарад свих грађана БиХ.

Објављујући своју одлуку, Шмит је рекао да је то у складу са његовим мандатом.

Према његовим речима, измене, између осталог, подразумевају да Централна изборна комисија БиХ (ЦИK) именује председнике бирачких одбора, увођење скенера и видеонадзора.

Додао је да ниједна земља не може бити чланица ЕУ ако не прихвати правне документе ЕУ, те да одлуку о томе доноси ЕУ, а не домаћи политичари.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара