Читај ми!

Милановић одлуку Уставног суда да не може да се кандидује сматра гангстерском; СДП: Имамо резервни план

Хрватски Уставни суд одлучио је на данашњој седници да намера председника Зорана Милановића да се истовремено кандидује и за премијера Хрватске – није у складу са Уставом. Суд је позвао Милановића и СДП, на чијој листи је требало да се кандидује, да одмах престану с активностима супротним Уставу. Милановић поручује – судије су гангстери и уверава да ће постати премијер.

Политичко тло у Хрватској не мирује. Последњи потрес изазвао је Уставни суд. Одлучио је: Милановић не може да буде и председник и кандидат за премијера.

"Председник Републике је нестраначка личност и док обавља ту дужност, не сме суделовати у политичким активностима ниједне политичке странке, што искључује било какву могућност да председник Републике у контексту расписаних парламентарних избора буде кандидат на листи за избор заступника или истицан као кандидат за дужност председника Владе Хрватске и да у том својству суделује у политичкој изборној кампањи", саопштио је председник Уставног суда Хрватске Мирослав Шепаровић.

"Ријеке правде долазе!", поручио је Зоран Милановић на свом Фејсбук налогу.

После неуобичајено кратког коментара на Фејсбуку, Зоран Милановић се, у свом стилу, обратио тек касније током посете Корчули.

"Сугерирам људима који су ми дали подршку, а то су странке предвођене СДП-ом, да буду јако лукави и да се чувају, да пазе што раде, јер их је та гангстерска дружина узела за таоце. Донијели су одлуку на један перфидан, гангстерски начин, једино нема пуцњева и ножева, потпуно изван Устава, изван било којег принципа Устава, пријете једној политичкој странци, која се никада о закон и Устав огријешила није, мада то овдје није ни битно, чак и да је", рекао је Милановић.

А СДП-ов лидер поручује – имамо план Ц.

"Одлуку Уставног суда морам поштовати. Ја од данас не смијем говорити да је Зоран Милановић кандидат, да ће добити мандат за састављање владе и да ће Зоран Милановић бити премијер. Барем до објаве изборних резултата. Након избора ћемо то ускликнути. Грађани ове земље желе промјену", рекао је председник СДП-а Пеђа Грбин.

Од премијера и лидера ХДЗ-а Андреја Пленковића кратак коментар да је одлука УС очекивана. Реагују и друге партије.

"Ништа нас то није изненадило. Знали смо од првога дана када је у петак изашло да ће то тако бити. Али он је своје постигао, он је постигао да уједињени љевицу. Он је свој циљ направио. Како ће се он понашати даље, то само драги бог зна", поручује Стипо Млинарић из Домовинског покрета.

"Његова дужност је проговарати о проблемима онога што тишти све грађане, али не навијати за одређену политичку странку. Ја на такав начин видим улогу председника државе", истиче Божо Петров из Моста.

Од тринаесторо уставних судија, деветоро је гласало за одлуку по којој Милановић не сме да се кандидује на парламентарним изборима. Двоје је било против, док је двоје раније напустило седницу и није ни гласало. Баш избор те четворке за уставне судије подржао је СДП, у време док га је предводио Зоран Милановић.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво