Упркос отпору опозиције и грађана Албанија се спрема за прихват миграната из Азије и Африке

Пред aлбанским парламентом је контроверзни споразум о изградњи Центра за прихват миграната из Азије и Африке, пристиглих у Италију. Потписали су га премијери Еди Рама и Ђорђа Мелони, а препрека за његово усвајање је уклоњена када је Уставни суд одбацио жалбу опозиције да споразум није по закону.

У селу Ђадер, поред Љежа, на северу Албаније налазила се некада најважнија војна авио база. У њој ће италијанска влада градити камп за пријем миграната из Африке и Азије. У време комунизма у селу је живело више од 2.500 становника, данас је свака друга кућа празна.

“Шта ће мигранти овде да раде? Колико дуго ће остати? Житељи су забринути“, наводи мештанка Ђадера.

Истичу и да је речено да ће мигранти бити под контролом војске и под законима Италије.

“Можете их држати закључане месец дана, али после тога ће успети да изађу из базе“, додаје један мештанин.

Страхују и да ако дођу само мушкарци могу да направе неред. Ипак, има и оних који се не противе.

“Што се мене тиче, нека их доведу. Моје ћерке су удате. И мигранти су људи“, наводи мештанин Ђадера.

Албанска влада прихват миграната сматра чином традиционалног албанског гостопримства. Критикују је опозиција и невладин сектор што за споразум нису питани мештани. Постављају и питање принципа екстериторијалности.

"Албанија није законски спремна да прими мигранте, постоји дискриминација и у погледу људских права, јер ће према споразуму у Албанији бити само млади мушкарци", каже Етлева Мерка, опозициони Покрет "Турје“.

Пријем миграната биће у јадранској луци Шен Ђин, одакле ће их смештати у камп у Ђадру, док италијанске власти одлуче о захтевима за добијање азила.

"Овим споразумом Албанија враћа дуг Италији која је деведесетих година много учинила за нас. Желимо да помогнемо савезницима и да као чланица НАТО-а дамо допринос", истиче Флоргерт Муча, провладин аналитичар, уредник портала "Читај".

Споразум ће важити пет година, а по његовом усвајању Италија има рок од два месеца да почне са градњом прихватних центара и да их заврши за деведесет дана. Моћи ће да приме 3.000 миграната, а у изградњу ће бити уложено 35 милиона евра.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара