У Дракулићу код Бањалуке обележене 82 године од усташког злочина над Србима

У бањалучком насељу Дракулићи обележене су 82 године од страдања Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац. Усташе су 7. фебруара 1942. године без испаљеног метка убиле 2.315 Срба, међу којима 551 дете. О свирепости злочина сведочи чињеница да су покољ над Србима чиниле комшије и свештеници из самостана на Петрићевцу.

Сваке године, како се не би заборавила жртва више од 2.300 убијених Срба, међу којима 551 дете у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац, код спомен-костурнице у Дракулићу служен је помен.

Након помена, који су служили свештеници Бањалучке епархије, положени су венци и цвеће.

У име институција Републике Српске венац су положили председник РС Милорад Додик, председник Народне скупштине РС Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић и изасланик српског члана Предсједништва БиХ.

Милорад Додик је поручио да без Републике Српске нема слободе за српски народ на овим просторима.

"Ово треба да буде мјесто нашег трајног сјећања. Ако немате своју државу, онда нема ни слободе. Да је прије 80 година постојала Република Српска, овог злочина не би ни било. Зато трајно треба да се боримо за своју државу и своју слободу", нагласио је Додик.

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је на помену жртвама усташког терора у Дракулићу да је ово мјесто доказ да је жртва јача од злочинца и да се не смије заборавити, а историја фалсификовати.

Венац је положио и конзул Србије у Бањалуци Драган Протић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да се у Дракулићу 1942. године десио највећи покољ Срба који су убијени током једног јутра испред својих огњишта и на праговима кућа.

Коликe су размере овог злочина говоре историјски подаcи, према којима су међу убијенима на зверски начин, била и 52 ученика шарговачке основне школе. У овом злочину су учествовале комшије, па чак и свештена лица из самостана у Петрићевцу.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Мирослава Филиповића из "Тјелесног здруга Анте Павелића", усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе секирама, ножевима и крамповима.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара