Читај ми!

Забрињавајући број самоубистава у Црној Гори

Црна Гора бележи забрињавајући број самоубистава из године у годину. Према подацима Светске здравствене организације, та земља у последњој деценији предњачи по броју регистрованих суицида у односу на број становника.

Прошле године у Црној Гори је забележно 116 самоубистава, током 2022. регистровано је 126 случајева суицида, а годину пре тога 111, док је 2020. године забележно 109 самоубистава, а 2019. године 100 случајева суицида. У претходних пет година чак 562 особе су себи одузеле живот у Црној Гори.

Према подацима Светске здравствене организације, у последњој деценији Црна Гора предњачи по броју регистрованих самоубистава у односу на број становника.

"Узроци или покретачи су различити, али углавном је ријеч о тешким здравственим стањима, социо-економским проблемима, трауматичним искуствима, несређеним породичним односима, итд. Иако на први поглед свако самоубиство изгледа као лични чин, уништавајући властити живот, особа која је себи одузима живот доводи у питање темељну вриједност друштва – људски живот који није надокнадив, што ову појаву чини озбиљним друштвеним проблемом, посебно имајући у виду размјере које узима у црногорском друштву", наводи се у саопштењу црногорског МУП-а.

Наводе и да у случајевима суицида полиције може само да бележи статистику, јер долази на свршен чин, односно најчешће последично реагује кроз предузимање увиђајних и других процесних радњи.

"Црна Гора, нажалост, нема националну стратегију за борбу против суицида нити национално тијело које би сихронизовано предузимало кораке у борби против узрочника суицида. Ове бројке упозоравају да појединачни напори органа из различитих надлежности (Управа полиције, Центар за социјални рад, медицинске службе и др.) не могу утицати на кључно – превенцију могућих узрочника суицида", наглашава се у саопштењу.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се