Читај ми!

У Бањалуци одржано донатарско вече "С љубављу храбрим срцима", Србија донира милион евра

У Бањалуци је одржано четрнаесто донаторско вече "С љубављу храбрим срцима", под покровитељством председника Републике Српске Милорада Додика. Циљ акције је се прикупе средства за успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија.

Донаторској вечери присуствовао је велики број званица, међу којима и премијерка Србије Ана Брнабић, председник скупштине РС Ненад Стевандић, премијер РС Радован Вишковић и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

"Хвала свим људима добре воље, који су позвали број 1411 и помогли успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија", рекао је председник Републике Српске Милорад Додик, и додао да се "четранаести пут на овај начин прикупљају средства за различите потребе људи".

На директну иницијативу председника Србије Александра Вучића, Влада Србије ће донирати милион евра за хуманитарну акцију "С љубављу храбрим срцима, рекла је председница Владе Србије Ана Брнабић.

“Част ми је што сам овде са вама, увек је велико задовољство да можемо заједно обележити овај дан и да покажемо да је Влада Србије увек ту да помогне. Ова манифестација је инспиративна у сваком смислу, окупља нас, тежимо заједно да будемо бољи људи", истакла је премијерка Србије.

Сав прикупљен приход намењен је за успостављање регистра добровољних давалаца матичних ћелија и оснивање Лабораторије за ХЛА типизацију ткива при Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске.

Оснивањем лабораторије при Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, те успостављањем регистра добровољних давалаца матичних ћелија, грађанима Српске који су оболели од болести које угрожавају живот као што су леукемија, апластична анемија, имуне дефицијенције, урођени поремећаји метаболизма и друге, биће омогућено да се претраживањем база властитог и светског регистра пронађу несродни даваоци који би били подударни са примаоцем.

У оквиру акције до 31. децембра активан је и М:тел хуманитарни број1411.Остварено је већ преко 700.000 позива.

Истовремено, на Тргу Републике Српске одржан је хуманитарни концерт.

петак, 12. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво