Читај ми!

Процес против Додика и Лукића - перипетије на суду и ултиматуми Кристијана Шмита

У Суду БиХ поново је одложен главни претрес против председника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића, због непоштовања одлука Кристијана Шмита. Тужиоци нису били спремни за уводне речи, а одбрана тражи изузеће тужилаца.

Одбрана Милорада Додика тражила је изузеће тужилаца јер су га на једном од ранијих рочишта пријавили да им је претио. Иако је Додик то негирао, истрага је ипак покренута. Зато би, тврди одбрана, њихово учестовање у процесу против Додика био сукоб интереса.

Суд БиХ има још један проблем. И сам председник Суда Ранко Дебевец чека одлуку о притвору због злоупотребе положаја.

“Јел могуће да председник Суда може бити приведен зато што је намјештао судске процесе и неко очекује овдје да ја имам повјерење у тај суд. Ја мислим да је ово све намјештено”, каже председник Републике Српске Милорад Додик.

Влада Српске ће у петак упутити захтев да се сви судски процеси који су вођени док је Дебевец био на челу Суда, а Осман Мехмедагић на челу ОБЕ, прогласе ништавним и врате на поновно одлучивање.

“Десет година тврдимо да постоји обавјештајно правосудно подземље у БиХ које се бави намјештањем судских процеса и угрожава демократију и све нас у Републици Српској, али и БиХ, и 10 година су нам се смијали”, рекао је председник Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

А на све ово долазе и политичке тензије, јер је високи представник Кристијан Шмит данас позвао полицију и Тужилаштво БиХ да реагују против званичника и државних службеника који учествују у припреми или организацији обележавања Дана Републике Српске.

“Ево, чула сам јутрос да је Кристијан Шмит пријетио за обиљежавање Дана Републике. Људи, да ли је то нормално, да ли је то уопште нормално? Није нормално“, истиче чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

Ту је још један ултиматум Кристијана Шмита. Од власти на нивоу БиХ затражио је да донесу измене Изборног закона или ће, каже, он завршити посао.

“Уколико се то не уради, сви знају да има једна особа у граду која има ту надлежност и која има овлашћења да то донесе”, поручио је Шмит.

Уследио је одговор Милорада Додика.

“Ако наметне, ми ћемо донијети свој Закон о републичким изборима и формирати нашу изборну комисију и провести локалне изборе. Е, пошто је сад запретио - кажем му - неће донијети тај закон. Ја могу више него он”, нагласио је председник Републике Српске.

Ни лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић не разуме зашто би Кристијан Шмит наметао измене Изборног закона ако функционишу институције БиХ.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара