Читај ми!

Хрватска, највећи број оболелих од великог кашља у последњих 40 година

У Хрватској расте број оболелих од великог кашља, углавном међу децом. Највише их је у последњих 40 година. Широм земље организовани су пунктови за тестирање, јавља Хрватски завод за јавно здравље.

Према подацима Хрватског завода за јавно здравље, до сада је од великог кашља у тој земљи оболело 2.312 особа, највише у Загребу, а након тога и у Сплитско-далматинској жупанији. Највећи број оболелих је узраста од 10 до 14 година.

Истичу да је то највећи број оболелих од великог кашља у последњих 40 година.

"Све је започело љетос у Сплитско-далматинској жупанији која, уз Дубровачко-неретванску, има најслабију процијепљеност дјечје популације не само против ове, већ и других заразних болести, насупрот Вуковарско-сријемској и Међимурској жупанији које предњаче у разини процијепљености становништва у Хрватској“, наводе у Хрватском заводу за јавно здравље.

Наводе да се болест од прошле јесени у највећој мери проширила у Загребу и околини.

Који су симптоми

Највећи ризик од великог кашља је међу новорођенчади и одојчади, где болест може бити веома тешка, а у неким случајевима и фатална.

За децу која су примила све неопходне вакцине, болест није опасна, а у већини случајева нема озбиљних компликација.

Почетни симптоми болести су повишена телесна температура, а наставља се појачаним кашљем, често уз пиштање при јачем удисању. Понекад изазива и повраћање.

Опоравак може потрајати недељама или чак месецима.

Вакцинација најефикаснија заштита

Директор Хрватског завода за јавно здравље Крунослав Цапак истиче да закон о заштити становништва од заразних болести јасно указује на обавезе родитеља и старатеља у вези са вакцинацијом и имунизацијом новорођенчади и малолетника, као и санкције за оне родитеље који спречавају своју децу у остваривању права на здравље.

Додаје и да се, упркос смањеном обухвату вакцинације последњих година у појединим деловима Хрватске, нису користиле санкције према родитељима, већ се прибегавало повећању информисаности грађана и саветовању о ефикасности вакцина.

Напомиње да је вакцинација против великог кашља и других заразних болести и даље најефикаснија заштита.

У време ширења великог кашља вакцинација се препоручује и трудницама, како би се новорођенчад заштитила мајчиним антителима до тренутка када дете буде могло да се вакцинише и тако стекне сопствени имунитет.

Цапак наглашава да је проблем ширење непроверених и неутемељених информација о великом кашљу, као и о штетности вакцинације и то насупрот научној чињеници да је вакцина најефикаснија у заштити деце и одраслих не само од великог кашља већ и од других заразних болести.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво