Читај ми!

Патријарх Порфирије освештао Храм Светог Саве у Фочи

Његова светост патријарх српски Порфирије освештао је јутрос Храм Светог Саве у Фочи, а кум је председник Републике Српске Милорад Додик. Након чина освештања, патријарх служио Свету архијерејску литургију.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да му представља велику част и срећу што је изабран за кума Храма Светог Саве у Фочи.

"Посебна ми је част, лично мени и мојој породици, људима који ме подржавају и који сматрају да је ово веома важно за нашу нацију, за наш народ. Успели смо да готово после 15 година изградимо овај храм који је први у центру Фоче у историји. Храм који је посвећен Светом Сави и то само по себи говори колико је важан", рекао је Додик.

"Ово место сада је добило душу, смисао, а то што је у центру Фоче православни храм открива и показује који је правац живота људи који овде живе", рекао је патријарх Порфирије у беседи.  

Патријарх је рекао да је Свети Сава најбољи пример шта значи бити православни Србин, јер је градио, неговао себе, свој народ, чинио га јединственим, једним у вери, у Христу, и чинио да његов народ, зато што је оплемењен православном вером, може да буде стваралачки и да траје кроз векове.

"Свети Сава је спајао Исток и Запад и сви који су се са њим сретали заволевши њега заволели су и његов народ", додао је патријарх Порфирије.

Темељи Храма Светог Саве, највећег православног храма у БиХ, чија површина надмашује 1.500 метара квадратних, освештани су на Покров Пресвете Богородице 2006. године.

Храм је покривен 2012. године, а богослужења су почела 2013. године. Иконостас је постављен 2019, а претходне године поплочан је плато.

Његова светост патријарх српски Порфирије јуче је стигао у Фочу.

среда, 29. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије