Читај ми!

Приведен мушкарац због истицања усташких симбола у Вуковару

Због сумње да је у Вуковару 18. новембра носио заставу са усташким симболима, тамошња полиција привела је 53-годишњака са подручја Загребачке жупаније и одредила му притвор од пет дана.

Хрватски портал Индекс наводи да ће осумњичени мушкарац бити предат у затвор у Осијеку.

"Криминалистичким истраживањем је утврђена сумња да је 53-годишњак, за време обележавања Дана сећања на жртву Вуковара 1991. - 2023., нарушавао јавни ред и мир ношењем и истицањем заставе с недозвољеним симболима, чиме је починио прекршај против јавног реда и мира", саопштено је извуковарско-сремске полиције.

У саопштењу се не прецизира о којим симболима је реч.

Дан сећања на пад Вуковара је ове године, 32 године након рата, обележен у знаку Хрватских одбрамбених снага (ХОС) на чијем грбу је усташка шаховница са првим белим пољем и утиснутим усташким покличем "за дом спремни".

У организацији градских власти на челу са градоначелником, лидером опозиционог Домовинског покрета, Иваном Пенавом, хосовци су ове године предводили Колону сећања, из које су се орили усташки покличи и подигнута десница.

У Колони сећања су били представници хрватског државног врха – председник, председник Сабора и премијер - Зоран Милановић, Гордан Јандроковић и Андреј Пленковић.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије