Читај ми!

Представници СДСС због претњи не иду у Вуковар и Шкабрњу: Чувамо достојанство комеморације

Представници Самосталне демократске српске странке (СДСС) ове године неће, како су то чинили претходних година,  бацити венце у Дунав у Вуковару, након претњи из опозиционог Домовинског покрета да ће их дочекати "живи зид" који ће их спречити да одају почаст жртвама, саопштено је на конференцији за новинаре у Загребу.

Потпредседница Владе Хрватске и чланица Самосталне демократске српске странке (СДСС) Ања Шимпрага рекла је у Загребу да неће говорити о онима који су о њима говорили протеклих дана и који ће вероватно говорити и наредних дана.

"Ми нисмо ти. Говорићемо о томе зашто данас и сутра нисмо тамо где је требало и где смо хтели да будемо, на комеморацији за све жртве Вуковара и Шкабрње. Требало је и хтели смо бити на Дунаву за све жртве хрватске и српске националности који су скончали у њему. На Овчари и у првославном храму Светог Николе", рекла је Шимпрага.

Напоменула је да су хтели да буду и у Колони сећања у Вуковару.

"Данас видимо да то не можемо и не требамо. Не можемо и не требамо бити јер се нашу потребу за исказивање пијетета претвара у повод за физичко сукобљавање. Не можемо јер желимо сачувати достојанство вуковарске и шкабрњске комеморације, али и наше достојанство", истакла је Шимпрага.

Позвала је сународнике Србе да у срцима запале свеће за помен на, како је навела, суграђане, Хрвате и Хрватице, који су убијени у овим крајевима.

Поручила је да треба градити мир и достојанство у сећању и живљењу. "Нека је трајан мир међу свима нама који се сећамо", поручила је потпредседница хрватске владе.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије