Читај ми!

Пао кључни доказ у случају "Агрокор", Тодорић прогласио победу – хоће ли то Хрватску скупо да кошта

Након одлуке хрватског суда да је незаконито вештачење пољске ревизорске куће на којем се заснива оптужница у случају "велики Агрокор", пао је кључни доказ против бившег власника те компаније Ивице Тодорића. Реч је о најскупљем вештачењу у Хрватској, које је плаћено више од милион евра. Цели случај руши се као кула од карата, поручује Тодорић. Хрватски председник Зоран Милановић истиче да Тодорић има и моралну и материјалну мотивацију да се освети. Одштета би Хрватску могла да кошта више од седам милијарди евра, преносе медији.

"Ово је побједа, не само моја, него и мојих сурадника, колега", рекао је на конференцији за новинаре бивши власник "Агрокора" Ивица Тодорић испред некадашњег седишта те компаније.

Онима који су, како је рекао, "покренули овај политички злочиначки процес" поручује да им се "цијели случај руши као кула од карата".

"Невјеројатно ми је да нитко није схваћао каква се штета ради и невјеројатно је да држава није разумјела у коју се авантуру упушта" подизањем оптужнице", истакао је Тодорић.

Навео је и да је од почетка говорио како ће победити на свакој судској инстанци, али и истакао да је "премијер Андреј Пленковић направио злочин, јер га је уцијенио да преда концерн без накнаде".

Шта је суд одлучио

Суд у Хрватској одлучио је да није законито књиговодствено-финансијско вештачење пољске ревизорске куће КПМГ, на којем се заснива оптужница у случају "велики Агрокор".

Између осталог у одлуци Високог кривичног суда наводи се да пословно друштво КПМГ Пољска, коме је у овом предмету било поверено вештачење, није поступило по налогу државног тужилаштва, јер није у целости израдило налаз и мишљење, него само део који се односи на закључак.

"Но, тај закључак темељи се на подацима које су изабрали, прегледали, анализирали, сортирали и затим превели дјелатници 'хрватског тима' тј. КПМГ Хрватска, којем је КПМГ Пољска, уз знање државног одвјетника, повјерио израду тог дијела налаза и мишљења", навео је суд.

Истичу да је вештак из друштва КПМГ Пољска радио укупно 412 сати на налазу и мишљењу, док су двоје вишерангираних менаџера и двојица асистената менаџера КПМГ Хрватска радили 4.632 сата, па се евидентно, истиче суд, "не ради о минорном, помоћно-техничком помагању".

ДОРХ: Нисмо примили одлуку суда, али смо упознати са садржајем

Државно тужилаштво Хрватске саопштава да ће накнадно одлучити о даљем поступању након што је Високи кривични суд потврдио да је вештачење КПМГ-а на којем се темељи оптужница за извлачење 1,2 милијарде куна (159 милиона евра) у случају "Агрокор" незаконито.

Поручују да нису примили одлуку суда, али су упознати са њеним садржајем.

Адвокат: Овај предмет без ваљаног финансијског вештачења не постоји

Адвокат Анте Нобило истиче да је овим решењем потврђено да је вештачење Исмета Камала незаконит доказ и да као такав треба да буде изузет из случаја.

Поручује и да је суд потврдио да је "Исмет Камал могуће само направио закључке тог вјештачења, али да су цијело вјештачење обавили КПМГ Хрватска, која је истовремено радила за привремену управу и за то наплатила 15 милијуна еура".

"Један од судионика у поступку посебно плаћа вјештака, а тај вјештак онда глуми да је независан вјештак. Ово је незаконити доказ и једноставно овај предмет без ваљаног финанцијског вјештачења не постоји", појаснио је Нобило.

Милановић: Тодорић има мотивацију да се освети, ту се украла огромна лова

Тодорић има и материјалну и моралну мотивацију да се неки начин освети, поручује хрватски председник Зоран Милановић. 

"Недило значи злочин. То значи некомпетенција, несналажење и отварање простора крађи кроз разне конзултантске уговоре које се мјере у десецима милијуна долара. Дакле, ту је украдено јако пуно новаца. Хоће ли Тодорић на крају добити оно што тражи или неће? Ја не знам. Оно што сам ја пропиткивао је однос према Тодорићу који је био дивљачки. Тог човјека се прогањало као да је ратни злочинац. Е, преко тога не могу прећи. И он сад има сву мотивацију и материјалну и моралну да се иде на неки начин осветити", наводи Милановић.

Коментаришући то да ће Тодорићу држава морати да исплати одштету, Милановић каже да то више не зависи од њих, али да се, како каже, ту "украла огромна лова".

Одштета и више од седам милијарди евра

А да је лова огромна потврђује и бивши власник "Агрокора", напомињући да ће држава скупо да му плати одштету. То потврђују и поједини медији, наводећи да би губитак спора Хрватску могао да кошта невероватних седам милијарди евра.

Наиме, Међународни центар за решавање инвестиционих спорова у Вашингтону (ICSID) прихватио је Тодорићеву тужбу против Републике Хрватске.

Ако Хрватска изгуби тај спор, морала би Тодорићу да исплати седам до осам милијарди евра. У том случају новац би се исплатио из буџета, јер Тодорић у својој тужби терети државу да му је својим одлукама отела "Агрокор".

Одлука америчког суда биће обавезујућа и на њу нема право жалбе. На том истом суду Хрватска је недавно изгубила спор против мађарског МОЛ-а.

Бившег власника "Агрокора" Ивицу Тодорића и 14 његових сарадника оптужница терети да су од 2006. до 2017. оштетили концерн за 1,2 милијарде куна (159 милиона евра). Од тога је Ивица Тодорић, како тврди тужилаштво, прибавио 923,6 милијуна куна, а остатак од око 320 милијуна куна холандски "Аgrokor Investment BV".

О основаности оптужнице од 459 страница оптужно веће загребачког Жупанијског суда расправља од 2021. године.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара