Читај ми!

Невреме у региону – јак ветар прави проблеме на Јадрану, излиле се реке у Словенији и Хрватској

Обилне падавине и јак ветар праве проблеме и у региону. У Хрватској је због јаког ветра и могућег невремена на приморју проглашено наранџасто метео упозорење, а у Горском котару се излила Купа. Због ветра и јаких таласа који је нанео камење на шеталиште и локале у Пирану се огласиле сирене за узбуну. Борба са поплавама и у континенталном делу Словеније.

Јак ветар, југо, прави велике таласе широм хрватског приморја. Због ветра и могућег невремена на снази је наранџасти метео-аларм.

Море је јутрос у Сплиту преплавило риву и градске плаже, али се повукло након неколико сати не причинивши штету. Поплаве су забележене и у околним местима и острвима, јавља ХРТ.

Поплављени су били и делови Шибеника, али море није продрло до кућа.

Трајекти нису саобраћали, а један трајект је два сата чекао да се море смири како би упловио у луку.

Урушио се део једног пута у Опатији, који ће бити привремено затворен, а пало је неколико стабала.

Током ноћи је нагло порастао водостај реке Купе, због чега је проглашена ванредна одбрана од поплава. Река се излила на путу у Броду на Купи, а брзо опадање водостаја се очекује са престанком падавина.

И у Словенији се излили и море и реке

Проблеми и на словеначком приморју. Невреме је током ноћи нанело таласе и оборило камени зид на шеталишту у Пирану. На путу се поново налази камење које је било уклоњено након невремена у петак, преноси РТВ Словенија.

Како наводе из ватрогасне службе, море је, као у петак, поплавило ресторане, а са главног градског трга у Пирану воду је извлачило осам пумпи.

Невоље задају и реке. Током ноћи су се излиле Випава, Савиња, Сава, Колпа, Крка и Блата, али се ситуација стабилизовала и водостаји су у опадању. У неким местима је вода улазила у куће, али су ватрогасци на време реаговали и испумпали воду.

Јак ветар је током ноћи однео кров трафостанице у Крању, па је део тамошњег становништва остао без струје.

У појединим местима санирана су клизишта, али надлежни упозоравају на приправност, пошто је након падавина у најугроженијим подручјима покретање земље и даље могуће.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се