Читај ми!

Пуповац: Добро је што је пресуда Главашу поновљена

Добро је што је неправноснажна пресуда Бранимиру Главашу за случајеве ''селотејп'' и ''гаража'' поновљена, макар и са годину дана мање него претходна, изјавио је вечерас председник Српског народног вијећа (СНВ) Милорад Пуповац, и истакао да је за жртве и правду суђење представљало муку, пошто је трајало 32 године.

Милорад Пуповац је рекао да је добро што је пресуда поновљена, иако је изречено годину дана мање затвора, него што је било предвиђено претходном пресудом.

"Суђење траје 32 године. Колико ће требати да ова неправноснажна пресуда, постане правноснажна, то не може нико претпоставити с обзиром на дужину досадашњег поступка и с обзиром на све тешкоће с којима се правосуђе носи када је посреди суђење за ратне злочине уопште, а нарочито суђење за ратне злочине због којих је оптужен Бранимир Главаш'', рекао је Пуповац за Танјуг.

Он је оценио да није вероватно да ће се суђење поновити, и додао да је неизвесно колико ће трајати и када ће се завршити.

''Па није вероватно да ће се још једном поновити, али вероватно је да ће трајати и није извесно када ће се завршити, нити је сигурно с којим исходом ће завршити. То је оно што вероватно мучи све оне који се сећају жртава, вероватно мучи све оне којима је стало до правде, која у овом случају није задовољена'', рекао је Пуповац и додао да није био изненађен што је Главаш након читања пресуде називао судију и тужилаштво погрдним именима.

Упитан колико се хрватско правосуђе променило када је реч о предметима у којима је реч о хрватским држављанима који су оптужени за ратне злочине, он је оценио да је дошло до промене, али да она није значајна.

''Реликти тога су остали, као што видимо у овом случају и као што смо видели у неким ранијим случајевима који су показивали да се хрватско правосуђе озбиљно мучи с једне стране, а с друге стране има озбиљан проблем да суди људима који су починили ратне злочине према српским цивилима, према у овом случају грађанима Осијека или грађанима неких других градова, општина или насеља у Републици Хрватској'', рекао је Пуповац.

О најави градоначелника Вуковара

Он је рекао да су и он и други актери јавног живота у Хрватској реаговали на најаву да ће колону сећања 18. новембра предводити припадници Хрватских одбрамбених снага (ХОС), на чијем грбу се налази усташко ''У'' и који користе слоган ''За дом спремни''.

''Заиста велика већина људи је реаговала негативно и критички у односу на ту најаву градоначелника Вуковара, који поново покушава да манипулише чињеницом да је градоначелник града, да манипулише Даном сећања у своје страначко-политичке сврхе, и с друге стране приватизовати ту комеморацију у Вуковару'', рекао је Пуповац.

Упитан да оцени какву врсту поруке та најава шаље Србима који и даље живе у Вуковару, он је рекао да је порука лоша из два разлога.

''Дакле, истиче се усташко 'У' које смиболише знак кориштен у службеним знаковима Усташког покрета и Независне Државе Хрватске. Затим, наравно, војске или војне формације која има као своје ознаке 'За дом спремни'. Све је то нешто што додатно узнемирује и онако узнемирене људе у Вуковару када су ти дани посреди, Дани сећања на страдање грађана Вуковара. Тако да, надамо се да ће у наредним данима и недељама то ипак некако бити стављено под контролу и да те најаве градоначелника Вуковара неће више звучати тако као што звуче сада'', рекао је Пуповац и најавио да ће он присуствовати Данима сећања, али дан пре, ''као и сваке године''.

Говорећи о ћирличној надгробној плочи у Врсима код Задра, Пуповац је истакао да ''одјеци периода ломљења ћириличних табли'' и проглашавања ћирилице агресорским писмом, и то пре свега у Вуковару, нису сасвим спласнули.

''И да се неко у општини Врси, где живе и припадници српског народа, нарочито у једном од тих насеља, сетио да забрани, сасвим противно закону и погрешно читајући законске одредбе, и уставне и законске одредбе, да забрани породици која је исписала презиме и име свога покојника на надгробном споменику. Да се уђе у један сукоб који је опасан, јер ћирилично писмо јесте службено писмо Српске православне цркве, јесте ствар коју грађани српске националности или било које друге у Хрватској којима је то писмо важно, могу у таквим околностима слободно изабрати, а да им нико нема право то оспорити. Срећа је да су реаговала надлежна министарства и да се то сада смирило, али оставља веома горак укус", рекао је Пуповац.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара