Читај ми!

Сећање на Србе страдале у арадској тврђави

У румунском граду Араду, испред тврђаве где су у Првом светском рату држани заточени Срби, одржана је комеморација. Венце на спомен плочу положили су представници Владе Србије, Министарства одбране, Савеза Срба у Румунији и града Арада.

Комеморацији, испред тврђаве у Араду, присуствовали су и представници Амбасаде Србије, кадети Војне академије, студенти Криминалистичко-полицијске академије, удружења поштовалаца традиција из Србије и руководства града Арада. 

У тврђави је током трајања Првог светског рата живот изгубило 4.317 Срба.

То је место где су у време Првог светског рата били заробљени Срби из више региона Аустроугарске, као и  војници након почетка ратних дејстава.

"И када се битке уместо на бојиштима воде са пандемијом, на пољу инвестиција, нових радних места, подизања животног стандарда становништва, улагања у образовање и развој информационих технологија, можда је и драгоценије него пре једног века подршка румунске државе и румунског народа, односно то што наши румунски пријатељи препознају заједничке вредности у политици Београда и не признају самопроглашену независност Косова", каже Зоран Антић, државни секретар Министарства за рад, борачка и соцојална питања.  

"Арадска тврђава одиграла је кобну улогу у Првом светском рату, као концентрациони логор за људе који нису имали ниједну другу жељу него жељу за слободом", рекао је Дору Синаћ, заменик префекта Арада.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво