Ко је дигао руку за Спајићеву владу, а за кога Абазовић одмрзава торту

Мандатар за састав нове црногорске владе Милојко Спајић понудио је "Демократској Црној Гори" да буде део нове већине, што је она и прихватила, па ће уз мањинску подршку коалиције "За будућност Црне Горе", имати глас 49 посланика за формирање 44. владе, преноси РТЦГ. Демократама је понуђено шест места у Влади и место заменика премијера. Место шефа парламента припашће коалицији "За будућност Црне Горе", односно највероватније Андрији Мандићу. Бошњаци су за сада ван Владе. Позив за састанак од мандатара Спајића добила је и Абазовићева УРА.

Тачно два месеца, чини се, Милојко Спајић тражи формулу за избор 44. црногорске владе. Последње вести: мандатар је у тој рачуници успео. Преокрет са коалицијом "За будућност Црне Горе" даће мањинску подршку. Руку за улазак у Владу дигле су и Демократе Алексе Бечића. 

Лидер Демократа Алекса Бечић прихватио је да се због деблокаде процеса одрекне позиције шефа парламента. Уместо те позиције, добиће додатне позиције у Влади.

Место шефа парламента припашће ЗБЦГ, највероватније Андрији Мандићу, као и још 40 одсто места по дубини.

Демократама би требало да припадне безбедносни сектор, а СНП би задржао постојеће ресоре. У Влади би се могла наћи и Уједињена, која је подршку условила уласком коалиције ЗБЦГ. Њима би највероватније припао ресор просвете. 

Зашто се Милатовић помало брине

Шеф државе je без коментара на тренутну комбинаторику. Помало га, каже Јаков Милатовић, брине ситуација, али и даље верује да ће Спајић успети да обави задатак који му је поверио. 

"Ја и даље вјерујем да господин Спајић има довољно политичке способности да предложи Скупштини Црне Горе једну владу која ће успјети да одговори изазовима с којима се тренутно земља суочава", очекује Јаков Милатовић, председник Црне Горе. 

Абазовић одмрзава торту, ко ће се засладити

У два дана – два преокрета. Најмање се очекивало да ће позив стићи странци премијера у техничком мандату. 

"Ништа данас, торта иде ван замрзивача у ново одмрзавање и правимо припреме да је уручимо у примопредаји", поручује Дритан Абазовић, премијер у техничком мандату. На питање да ли су добили позив од Спајића, Абазовић каже да јесу и да ће видети да ли ће се срести.

"Ја сам рекао да око Владе имам различито мишљење када су у питању принципи и када су у питању приоритети њеног дјеловања", каже премијер у техничком мандату. 

И још један преокрет. Можда шаљив тон Дритана Абазовића није наишао на позитиван сигнал Покрета "Европа сад". Уследило је кратко саопштење.

Одговор Покрета "Европа сад"

"Како премијер није показао значајније интересовање, до састанка мандатара Милојка Спајића и премијера у техничком мандату и лидера ГП УРА Дритана Абазовића неће доћи." 

С друге стране, албанске партије су вољне да партиципирају у Влади. За сада, Бошњачка странка под знаком питања, њихови гласови у овој варијанти нису неопходни, вероватно ће у опозицију.

Рок да Спајић предложи Скупштини модел Владе истиче 8. новембра.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије