Читај ми!

Невреме и поплаве поново паралисали Волос и Евију – путеви блокирани, нема струје

Грчку је погодило ново невреме, а најтежа ситуација је у области града Волоса и острва Евије, где су блокирани путеви, а већи део становништва остао без струје. 

Обилне падавине које је у среду донела олуја "Елијас" погодиле су северни део Евије, грчког острва које је било угрожено шумским пожарима 2021, као и регион Тесалију, који је почетком овог месеца погођен олујом "Данијел".

Велики део града Волоса поново је под водом и блатом, ватрогасци и војска су евакуисали људе из кућа и аутомобила, а становници су поново остали без струје.

Вода се рано јутрос на неколико места повукла, па су многи путеви отворени, али су многи и даље неприступачни.

У граду је поново почела да пада киша, која је претходног дана изазвала бујице и поплаве у централном делу Грчке.

Према речима представника ватрогасне јединице, у неколико делова Волоса вода достиже висину од 50 центиметара, преноси Катимерини.

Путеви у овој области затрпани су тонама камења и блата и подручје је непрепознатљиво. Део становништва морао је да напусти дом, а бујица је однела много возила.

Припадници грчке војске ослободили су путнике који су девет сати били заглављени у својим возилима чекајући помоћ, преноси ЕРТ.

"Ситуација коју не могу да вам опишем"

Због ситуације која је настала у Волосу после новог удара олујног невремена, градоначелник Ахилеас Беос изашао је рано ујутро да провери стање на улицама.

"Тужан сам, немам снаге да говорим, то је ситуација коју не могу да вам опишем", рекао је градоначелник новинарима телевизије ЕРТ.

Истакао је да су животи били угрожени и да 70 до 80 одсто Волоса нема струју, а настао је и проблем са снабдевањем водом.

Тешка ситуација и на Евији

Ситуација је тешка и на Евији, где је јутрос одлучено да се, по налогу градоначелника, забрани саобраћај у ширем подручју области Асмини, Пефки, Артемисио и Гувес, због развоја опасних временских услова. 

Последњих неколико сати је веома тешко у Истији и широј околини, где су у акцији спасавања ватрогасци интервенисали како би помогли мајци и малом детету који су били окружени водом.

Спасиоци чамцима стижу и до других села централне и северне Евије.

Онемогућено је кретање ватрогасних снага из центра Халкиде до северне Евије, пошто су путеви непроходни, а грађевинске машине су целе ноћи радиле како би спасилачким екипама омогућиле пролаз.

Према најавама метеоролога, грчки региони који данас могу да очекују обилне падавине и јаке олује укључују префектуру Атика и град Атину, а предвиђају се локално јаке кише и олује до поднева у околини Волоса, на Спорадима и Евији, у областима Фтиотида, Фокида и Беотија.

среда, 06. децембар 2023.
1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара