Читај ми!

Црна Гора и после 45 дана без владе – Спајић из комотне запао у незавидну позицију

Црногорска влада и даље чека на формирање иако су избори одржани почетком јуна. Мандатар и лидер Покрета "Европа сад" Милојко Спајић добио је мандат да састави Владу 10. августа, али је након више од 45 дана преговора потврдио да има проблем да део посланика, чак и са своје изборне листе, убеди да гласају за његов план.

Нешто више од 40 дана остало је до истека рока за формирање владе. Мандатар и даље оптимистичан, али признаје:

"Свесни смо да је Влада потребна што пре. Постоје многе опструкције. Ми смо то и очекивали, али без обзира на то идемо напред“, изјавио је мандатар за састав нове владе Милојко Спајић након што је опет сео за сто са председником државе.

У формирање 44. Владе кренуо је да осигура минимум 41 посланика. Из једне комотне, чини се, запао је у једну незавидну позицију. Пре свега има унутрашње отпоре. Две посланице ПЕС-а не прихватају да се Влада формира без коалиције ЗБЦГ и још најмање два посланика са Спајићеве листе имају исти захтев – да се преговори врате на почетак.

"Нико не жели поново да се игра избора"

"Један од начина на који он покушава да изађе из те кризе, јесте покушај да сарађује с неким припадницима бившег режима. Дакле, ту се пре свега мисли на једну албанску странку која је била на изборној листи Демократске партије социјалиста. Тај потез је нешто што га сада додатно угрожава и чини да чак и они стабилни партнери на које је рачунао, као што су Демократе Алексе Бечића, више нису чврсто уз њега", рекао је Богдан Живковић, историчар.

"Нико не жели поново да се игра избора, јер партије које сада имају неку одређену већину, сви заједно ризикују да имају много мањи број посланика, пре свих ПЕС, тако да верујем и уз неке можда веће концесије да ће до формирања владе доћи до истека рока", рекао је Стефан Ђукић, аналитичар.

Јаков Милатовић став о састанку није износио у медијима – али јесте коментарисао недавни састанак у Њујорку са Габријелом Ескобаром који је пренео да САД желе да Владу чине искључиво партије усредсређене на европске интеграције и посвећене НАТО-у, које деле став у вези са Русијом.

"Уз пуно уважавање господина Ескобара, у Њујорку сам имао сусрете с више америчких званичника који су, у хијерархијском смислу, на вишим позицијама у њиховој администрацији", каже Јаков Милатовић.

"Милатовић је увијеним и дипломатским начином, у интервјуу Вијестима, рекао да, на неки начин, неће послушати до краја оно што му говори Ексобар. Покушава, упркос његовој посвећености евроатлантским интеграцијама Црне Горе и том евроатлантском спољнополитичком курсу, да избори неки већи процес, неки простор независности за Црну Гору. Да не буду америчке жеље оно што је детерминанта стварања владе. А, с друге стране, чини се да Спајић нема ту врсту политичке мудрости и да се он фокусира пре свега на економска питања", каже Живковић.

Коалиција ЗБЦГ: Преговори ушли у слепи колосек

Коалиција ЗБЦГ сматра да састанак Милатовић–Спајић није донео ништа ново осим да су преговори које води мандатар ушли у слепи колосек из којег нема излаза. Премијер у техничком мандату оштрији у критици.

"Ако треба да се прави 44. влада, а да ми учествујемо у њој, то мора да буде потпуно друга визија и принципи. О томе сам спреман да разговарам. Уколико они не могу ја ћу изложити план. Спајић жели да подигне милијарду евра, да би повећао плате и пензије. Да би задовољио свој програм и онда можда отишао из Црне Горе", напомиње Дритан Абазовић.

"На све стране имамо велике сукобе, где нико у суштини није претерано понешен и претерано жељан да сарађује с другима, све су то одређене врсте сарадње из неопходности, а радије би волели да се то не дешава. Самим тим, ако постоји још неки додатни утицај међународног фактора, он више долази као један добар изговор, да се каже – нисам хтео са тобом, а при том, боље ми је ради међународних партнера", рекао је Ђукић.

Садашњу владу води Дритан Абазовић, иако је та влада изгубила поверење у августу 2022. Парламентарни избори су одржани 11. јуна, а Скупштина конституисана месец и по касније. Није више одржана ниједна седница новог сазива.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво