Читај ми!

Подигнута оптужница против шест особа за ратни злочин над српским цивилима код Високог

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против шест особа осумњичених за ратне злочине над цивилима српске националности на подручју Високог 1992. године.

Оптужница је подигнута против Зијада Кадрића (72), Хајдурина Халиловића (64), Асима Хамзића (75), Миралема Ченгића (63), Самира Селимовића (54) и Амира Муртића (52).

Они се терете да су од маја до краја 1992. године у логору који се налазио у касарни "Ахмет Фетахагић" мучили, пљачкали, нечовечно поступали и физички и психички злостављали цивиле српске националности са подручја Високог, међу којима су биле жене, деца и особе старије животне доби.

Према наводима оптужнице, у злостављању у наведеном логору у периоду од око осам месеци било је више стотина цивила који су држани без довољно хране, основних хигијенских услова, у неусловним и претрпаним просторимама, где су били подвргнути свакодневним злостављањима, премлаћивањима, мучењу, те понижавајућим поступцима према женама и малолетницима.

Радње које се осумњиченима стављају на терет описане су у 109 тачака и подтачака оптужнице, које ће Тужилаштво доказивати позивањем 90 сведока и стручних вештака те улагањем већег броја доказних материјала, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужница је прослеђена Суду БиХ на потврђивање. 

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се