Читај ми!

Одбрана Војислава Медића: Сведоци немају одговоре на важна питања

На другом септембарском рочишту у случају против Војислава Медића, ког Хрватска терети за ратни злочин током 1991. и 1992. године, саслушана су још четири сведока. Одбрана понавља да је Медић у време кад су почињени злочини који му се стављају на терет радио као судија Војног суда у Београду.

Четири сведока и четири слична исказа. После пада Вуковара у новембру 1991. као ратни заробљеници одвезени су у логоре Стајићево, Сремска Митровица и Ниш. Тамо су све до размене августа 1992. психички и физички мучени – за то оптужница терети Војислава Медића. Не и сведоци.

"Са дотичним Медићем нисам имао физичких проблема, наши разговори су се углавном сводили на пријатељске у оно време. Он није подизао тон на мене. Фасовао сам од других добрано", рекао је сведок Иван Ковачић.

И сведок Анто Ђапић каже да га Војислав Медић није тукао, али да јесте издао наредбе да га туку.

"Колико се сећам, у Митровици је било пет-шест испитивача најмање. Током тог испитивања они су ме изводили напоље, дотични господин ме није тукао, али је наређивао људима да ме туку", тврди Анто Ђапић.

На делове изјава сведока адвокат и оптужени изнели су низ примедби. Осим истинитости тих изјава, у питање доводе и садржај судског записника.

Оптужени Војислав Медић рекао је да није ушло у записник то што је један сведок рекао да не би могао да опише особу која га је тукла, односно издала такву наредбу.

Током четири месеца суђења саслушано је више од 20 сведока од 32 предложена. Изостају њихови одговори на битна питања, тврди одбрана.

"Очито је да сведоци препричавају једну причу која је свима њима позната из неког заједничког разговора, поговора и томе слично. Чули смо и данас од сведока који тврди да је био испитан управо од оптуженог, да га не може описати ни на који начин и да га не би могао препознати", истакао је адвокат одбране Томислав Филаковић.

Следеће недеље заказана су још три рочишта, позвано је укупно девет сведока. Тиме би требало да се заврши са доказима тужилаштва и пређе на наредну фазу процеса – а то је изношење доказа одбране. Када ће то бити, одлучиће суд.

субота, 02. децембар 2023.
11° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке