Читај ми!

Скандал у Северној Македонији, физиолошки раствор уместо цитостатика

Клиника за онкологију Универзитетског клиничког центра "Мајка Тереза" у Скопљу нашла се у средишту скандала због тврдњи да је особље те болнице пацијентима давало цитостатике разблажене физиолошким раствором. Здравствени систем је очигледно заказао, поручује председник Стево Пендаровски, а премијер Дмитар Ковачевски најављује оставке. Најављен протест грађана. Цитостатици наводно завршили на Косову.

Скандал у Северној Македонији, физиолошки раствор уместо цитостатика Скандал у Северној Македонији, физиолошки раствор уместо цитостатика

Велики скандал тресе здравствени систем Северне Македоније. Након тврдњи да су онколошки пацијенти неадекватно лечени отворена је истрага.

Истражни органи претресли су не само Клинику за онкологију већ и домове запослених. Одузети су им рачунари, документација и све што би могло да помогне у разрешавању овог случаја.

Претреси су део прелиминарне истраге коју је Тужилаштво отворило након низа текстова у недељнику Фокус о постојању разрађене криминалне мреже запослених на Клиници за онкологију који су препродавали скупу терапију уводећи у систем фиктивне пацијенте.

Неки од пацијената су, према тврдњама овог листа, уместо потребне терапије добијали терапију разблажену физиолошким раствором, а остатак те скупе биолошке терапије завршавао је на црном тржишту, односно, према незваничним информацијама листа, на Косову.

Саботажа система 

Према писању медија, Клиника за онкологију саботирала је новонабављени систем за праћење и безбедно чување цитостатика. КАТО систем је требало да стави тачку на систем ручног дозирања, а идеја је била да се спречи губитак доза, да се обезбеди тачно дозирање без грешке и безбедно складиштење цитостатика.

Слободен печат објашњава да је са КАТО системом било немогуће украсти цитостатик или смањити нечију дозу, било крађом или грешком.

Иако је тај систем пореске обвезнике коштао 350.000 евра, а 20 медицинских сестара прошло је једномесечну обуку у Београду о коришћењу компјутерски контролисаног припремања цитостатика, након само шест месеци, 2017. године, нови директор болнице Нино Васев избацио га је из употребе.

"Само шест месеци након промене власти и именовања новог директора, доктор Нино Васев је прекинуо са тим системом и најавио да ће користити стари начин рада, како би уштедели новац. Тако се клиника вратила примитивној ручној припреми цитостатика. То је отворило врата крађи ампула", пише Слободен печат.

У европским земљама овај систем је у употреби већ дуже време, а готово да нема болнице у развијеном свету где се цитостатици припремају ручно.

Македонски председник: Шокантно и ужасавајуће

Након тврдњи да су најтежи пацијенти несавесно лечени, реаговао је државни врх Северне Македоније. Председник Стево Пендаровски поручује да су те тврдње "шокантне и ужасавајуће".

"Уместо да пружи пуну подршку и заштиту онима који су суочени са најтежом дијагнозом, здравствени систем је очигледно заказао и изгубио поверење не само међу оболелима, већ се доводи у питање и квалитет лечења сваког будућег пацијента", истиче Пендаровски.

Истиче да је крајње је време да се коначно прекине култура некажњивости за тешка кршења закона.

Премијер Дмитар Ковачевски наглашава да ће све околности бити испитане, а одговорни кажњени, као и да ће надлежне институције имати пуну подршку у расветљавању скандала.

Најавио је и оставке, али није прецизирао о коме се ради. Замолио је јавност да се уздржи од напада на медицинску професију, истичући да у овом скандалу одговорност има име и презиме.

И министар здравља Северне Македоније Фатмир Меџити најоштрије је осудио све одговорне у овом скандалу.

"Снажна подршка акцији тужилаштва и полиције. Као министар најоштрије осуђујем све покушаје или поступке појединаца или група који су дискреционим овлашћењима и начинима доношења одлука у своју корист нанели ненадокнадиву штету здрављу и животу пацијената, грађана и државе. Очекујем да институције брзо донесу одлуку у вези са истрагом", истакао је Меџити.

Огласила се и Лекарска комора Северне Македоније која очекује да ће истрага показати шта се тачно догодило.

"Ниједан пацијент у нашој земљи, а посебно онколошки болесници који су у животној опасности, ни у једном тренутку не смеју да буду доведени у ситуацију да им терапија обезбеђена новцем из буџета Фонда здравственог осигурања није у потпуности доступна, а још мање да се терапија злоупотребљава у личну корист појединаца", саопштила је Комора.

Данас протест грађана

На друштвеним мрежама већ се деле сведочења грађана о лечењу својих најмилијих који су изгубили битку са болешћу уз сумње да је било манипулација терапијом.

За данас је најављен протест грађана који ће почети у 18 часова испред Владе. У позиву се каже да је сврха да се изрази револт "против злочина који се годинама толерише на Клиници за онкологију".

Истичу и да ће на протесту затражити оставке и одговорност надлежних.

"Скандал са крађом онколошких лекова не сме да прође некажњено", поручује се у позиву на протест.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара