Читај ми!

Абазовић: Остајем премијер, нећу примати посланичку плату

Црногорски премијер у техничком мандату Дритан Абазовић обавестио је директорку Агенције за спречавање корупције (АСК) Јелену Перовић да неће поднети оставку на посланичку функцију до избора нове владе, као и да до избора нове владе неће примати посланичку плату.

Дритан Абазовић је изабран као посланик са листе "Храбро се броји" и пошто је конститутивна седница Скупштине одржана 27. јула, синоћ је истекао рок до када су посланици, који имају друге јавне функције, морали да поднесу оставке и одлуче се коју ће да задрже. Абазовић је саопштио да остаје премијер. 

"Како Вам је сигурно познато, дана 27. јула 2023. конституисан је 28. сазив Скупштине Црне Горе. С тим у вези, благовремено Вас обавјештавам да сам, у име изборне листе ‘Храбро се броји' изабран за посланика у црногорском парламенту, те ми је на конститутивној сједници и верификован посланички мандат. Устав Црне Горе са амандманима у члану 104 прописује да предсједник и члан Владе не могу вршити посланичку функцију. Такође, чланом 13 Закона о спрјечавању корупције прописана је обавеза подношења оставке у року од 30 дана од почетка вршења друге функције", навео је Абазовић у допису АСК-у.

Абазовић je подсетио да у тренутку достављања овог обавештења, по сили Устава, обавља функцију председника Владе Црне Горе и координатора Министарства спољних послова, будући да му је мандат председника Владе престао 19. августа 2022. године.

"Наведене функције у обавези сам да обављам до формирања нове Владе у складу са Уставом и законом. Такође, обавјештавам Вас да ћу се све до формирања Владе новог сазива, у цјелости уздржавати од вршења посланичке функције, а посланичку зараду нећу примати  нарочито због чињенице да Влада којој је престао мандат, што је случај са Владом којом руководим, по сили Устава наставља са радом све до формирања нове Владе", истакао је Абазовић. 

Навео је да се у конкретном случају, не ради о прихватању обављања друге функције у смислу Закона о спречавању корупције већ о, како је рекао, везаности Уставом на обављање функције до избора нове Владе.

"У супротном, отказивање функције предсједника Владе тешко би нарушило уставни принцип подјеле власти из члана 11 Устава, онемогућило равнотежу и контролу грана власти, а државу лишило цјелокупне извршне гране власти. Стога ћу у складу са одредбом члана 111 Устава Црне Горе наставити да обављам наведене функције, а до формирања Владе у новом саставу, што и је уставна обавеза како бих након тога могао несметано обавијати посланичку функцију на коју сам у складу са законом изабран", навео је Абазовић.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара