Читај ми!

Грчка, хапшење десетина осумњичених пиромана због подметања највећих пожара на тлу Европе

Грчке власти ухапсиле су десетине људи осумњичених за подметање пожара док ватрена стихија, највећа последњих година у Европској унији, бесни широм те земље, преноси Си-Ен-Ен.

Грчка полиција је ухапсила 79 особа због сумње да су подметали пожаре, рекао је портпарол грчке владе Павлос Маринакис за јавни сервис ЕПТ.

"Оно што се дешава није само недопустиво, већ бизарно и злочиначко. Ви чините злочин против земље. Нећете бити поштеђени. Пронаћи ћемо вас и одговараћете“, саопштио је грчки министар за климатску кризу Василис Кикилијас.

Са више од 73.000 спржених хектара, пожари у Александрополису су званично највећи пожари забележени до сада у Европској унији, изјавио је европски комесар за управљање кризама Јанез Ленарчич.

Широм Грчке, шумски пожари су до сада уништили 1,3 милијарде квадратних метара (130.000 хектара), што је рекорд ЕУ, наводи Европски информациони систем о шумским пожарима.

Шумски пожари у планини Парнита, северно од Атине, и даље су ван контроле, а током ноћи је уништено више шума.

Највећа линија фронта ватре у Грчкој је у близини североисточног града Александрополиса, у региону Еврос.

Изгорело тело мушкарца пронађено је на сеоском путу у близини националног парка Дадија, у близини границе с Турском, јавио је државни медиј АМНА.

Штетан утицај на квалитет ваздуха од шумских пожара који су захватили различите делове Грчке биће дуготрајан, рекао је за Катимерини Атанасиос Ненес, професор атмосферских процеса на Швајцарском федералном институту за технологију у Лозани.

"Дим и све што се емитује кроз њега остаје у атмосфери и постаје токсичније дуго након пожара, тако да ваздух који удишемо постаје отровнији“, примећује Ненес, који је и директор Центра за квалитет ваздуха и студије климатских промена при Институту за хемијско инжењерство у Патри.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се