Читај ми!

Формирање црногорске владе - дан одлуке, ко ће бити у новом кабинету

После прошлонедељних разговора учесника за формирање Владе Црне Горе, деловало је да ће преговори ићи глатко. Последња страначка полемика то је демантовала. Ток формирања владе је и даље непредвидив, као и то ко ће се на крају наћи у новом кабинету.

Признао је пре девет дана Милојко Спајић да је екипа за преговоре хетерогена. Заједнички циљеви, које је навео, нису успели да спрече полемику на релацији Покрет Европа сад - За будућност Црне Горе. После више страначких саопштења, Андрија Мандић у обраћању, чини се, ставља тачку.

"Консултовали смо наше страначке органе и донијели одлуку, иако је то у супротности са чланом 7 оних принципа које је управо промовисао мандатар Спајић, донели смо одлуку и рекли - ми прихватамо ту понуду", рекао је Мандић, један од лидера За будућност Црне Горе.

ПЕС је јутрос саопштио да је мандатар Милојко Спајић понудио тој коалицији три министарства, место потпредседника Владе и Скупштине, али им је, оцењују, то било мало.

Коалиција За будућност Црне Горе је реаговала. Позвали су председника државе да се огласи и одреди према, наводе, "све извеснијем покушају прекрајања изборне воље кроз враћање ДПС- а на власт, преко партнера".

"Да су се питали ДПС и За будућност Црне Горе, Милојко Спајић не би ни био у позицији да преговара о 44. Влади. Ипак и након тога, За будућност Црне Горе није био искључен из преговора. Имали смо више састанака на којима смо разговорали о првој партиципацији ЗБЦГ-а у Влади Црне Горе", саопштено је из Покрета Европа сад.

У међувремену, СНП биће део нове владе, потврдило је руководство странке.

И Бошњачка странка и Демократска унија Албанаца пре два дана одлучиле су да уђу у Владу, као и Албански форум. Очекивала се и одлука Уједињене Црне Горе. Чекаће се и даље, кажу, док не буде сасвим јасно ко ће чинити 44. Владу.

"Поразно је да нека од странка која је деценију или дуже учествовала у ДПС власти, поставља услове осталима позивајући се на мандатара", саопштено је из Уједињене Црне Горе.

Мање је више

Милојко Спајић је непредвидив, тако у најкраћем ток формирања владе коментаришу познаваоци.

"Он је више човек који је функционисао у оквиру берзе и економије. Можда је проценио да му се више исплати или да ће боље проћи, ако подели мање него што је требало више, јер су За будућност Црне Горе свакако, судећи по гласовима који су добили, имали право да добију више", каже црногорски писац и преводилац Ђуро Радосављевић.

Даље кораке не усуђује се да предвиђа Радосавовић, али је става да чак и они који су извесни чиниоци будуће владе не знају ко ће бити још у игри.

"Једном је Дритан Абазовић рекао да ће ако УРА  и он не буду у влади, бити журка. Дакле, биће свега. Ако ову владу, наредну посматрамо као журку, има паметних људи, који говоре да је можда боље не поћи на ову журку, јер не знате каква ће бити. Има чак и вицева који кажу да ће дуже трајати преговори, него сама влада. Зато што, судећи по конституентима, по онима који се најављују, то личи као рогови у врећи", додаје Радосављевић.

Како ће изгледати нова Влада посланици победника избора требало би да знају данас, када ће Спајић решења представити страначким колегама. Тамошња штампа преноси да је састанак посебно важан, ако се зна да део листе ПЕС-а није спреман да гласа за Владу - без подршке најмање 49 посланика.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара